Parturi-Kampaamo Tyylin yrittäjä Pirjo Räisänen veljensä Raimon kuolemasta: ”Kuin mustaan aukkoon olisi pudonnut”

Pirjo Räisänen istuu kahvikupin ääressä Parturi-kampaamo Tyylin eteisen pöydässä. Vielä puolitoista vuotta sitten hänen seuranaan olivat velipoika Raimo ja Pimu-koira. Mutta ei enää. Oulaisissa hyvin tunnettu ja pidetty Raimo Räisänen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 28.6.2022. Poismeno oli järkytys kaikille, eikä vähiten sisko Pirjolle.
”Se oli jännä tunne. Tuntui kuin olisin mustaan aukkoon pudonnut. Ramin kuolema tuli täysin yllättäen. Vielä edellisenä päivänä puhuin hänen kanssaan puhelimessa”, Pirjo kertoo.
Pirjon onneksi Tyylin pitkäaikaiset asiakkaat ovat potkineet häntä surussa eteenpäin ja antaneet voimia.
”Monet ovat kyselleet, että lähde syömään tai elokuviin. Yksin en olisikaan jaksanut lähteä”.
Tärkeä tekijä surusta toipumisessa on myös ollut Oulaisten seurakunnan sururyhmään osallistuminen. Sururyhmätapaamisia oli yhteensä kuusi ja seitsemännellä kerralla ryhmä vieraili poisnukkuneiden omaisten haudoilla.
”Sururyhmästä on ollut hirveän paljon apua”, Pirjo tunnustaa.

Pirjo ja Raimo Räisänen pitivät äitinsä vuonna 1957 perustamaa Parturi-kampaamo Tyyliä yhdessä yhteensä 41 vuotta. Kaksikon työnjako oli selvä: Raimo hoiti miesten hiustenleikkuun ja Pirjo naisten. Yhteistyötäkin toki harrastettiin. Kun esimerkiksi Raimolla oli joskus menoa ja hänelle oli tulossa asiakas, saattoi Pirjo ottaa työn hoitaakseen. Mitään sen suurempia erimielisyyksiä sisaruksilla ei monen kymmenen vuoden yhdessä työskentelyn jälkeen syntynyt. Mitä nyt joskus jotakin Raimon koiraan liittyvää.
”Ramin mielestä minä en osannut hoitaa Pimua oikein. Syötin sille joskus jotakin, mitä sille ei olisi hänen mielestään saanut antaa”, Pirjo hymyilee.
Raimon kuoleman jälkeen Pimu löysi uuden kodin Matkanivasta, Pirjon ja Raimon veljenpojan avovaimon mummulasta. Pirjo on sopinut uusien omistajien kanssa, että saa käydä katsomassa Pimua silloin kuin haluaa.
”Niillä kuoli oma koira 3-4 vuotta sitten ja halusivat ottaa uuden. Tärkeintä oli, että Pimu löysi uuden kodin, eikä sitä tarvinnut lopettaa”, kertoo Pirjo, jonka omasta kodista löytyy sekä sisältä että ulkoa yhteensä kuusi kissaa.
Pirjo muistelee, että oli noin 3-4-vuotias, kun teki ensimmäiset työtehtävänsä äitinsä parturissa. Hän pääsi viemään yrityksen rahavarat pankkiin. Koska tuon ikäinen ei osannut vielä tehdä allekirjoitusta, todennettiin rahanluovutus leimasinta käyttämällä. Noihin aikoihin sattui myös Pirjon ensimmäinen tutustuminen parturi-kampaajan ammattiin.
”Äidin sisko oli käymässä ja hän teki tälle permanenttia ja me lapset leikimme vieressä viltin päällä. Kun aikuiset menivät keittiöön kahville, hoksasin sakset ja kipusin tuoli päälle. Serkkutytöllä, joka oli vuoden vanhempi, oli hieno kihara tukka. Olin nähnyt äidiltä, kuinka hiuksia leikataan. Äiti ja tätini alkoivat sitten ihmetellä, miksi meidän puolelta ei kuulunut enää ääniä ja yhtäkkiä liks laks. He ryntäsivät katsomaan. Serkkutytön pää oli kuin kantotoukalla, suurin osa hiuksista oli juuresta asti leikattu. Äidin ei auttanut muu kuin leikata loputkin pois”, Pirjo muistelee hymyssä suin.
Monet Parturi-kampaamo Tyylin asiakkaat ovat kyselleet Pirjolta, leikataanko teillä enää miesten hiuksia lainkaan. Pirjo on yrittänyt kertoa, että leikataan samaan tapaan kuin aikaisemminkin. Tyylin lisäksi Pirjolla riittää töitä myös Kalajoen Kärkisissä, jossa hän on asunut vuodesta 2008 lähtien. Siellä hän pyörittää kotikampaamoa aina keskiviikkoisin ja tekee lisäksi Rautiossa intialaista päähierontaa. Samaista palvelua hän on tarjonnut Parturi-kampaamo Tyylissä jo noin 10 vuoden ajan. Intialainen päähieronta on kokonaisvaltaista hierontaa, jossa asiakas pääsee sanan varsinaisessa merkityksessä rentoutumaan.
”Hieron 20-40 minuuttia ja joskus asiakas saattaa nukahtaa. Monet tulevat hierontaan töiden jälkeen, jolloin ovat väsyneitä. Sitten 15-20 minuutin jälkeen asiakas herää ja sanoo, että voi, kylläpä minulla on ihanan kevyt olo”, Pirjo nauraa.

Takaisin Jutut -sivulle