Penttilän talo taipuu moneksi

Penttilän talossa järjestettiin viime vuonna yli 400 tilaisuutta.

 

Penttilän talosta on moneksi.
Näin voi todeta, kun tutustuu historiallisen rakennuksen käyttömahdollisuuksiin.

Oulaisten kaupungin omistama rakennus on kaikkien käytettävissä. Tilojen varaukset voi tehdä kulttuurituottaja Tuula Aitto-ojalle.
”Penttilän taloa on valmisteltu koko kansan olohuoneeksi. Se onkin toteutunut, sillä viime vuonna talossa järjestettiin 415 erilaista tilaisuutta. Yksityiset ihmiset järjestävät täällä muun muassa syntymäpäiviä, sukujuhlia, ristiäisiä ja muistotilaisuuksia.”
Myös järjestöt pitävät kokoontumisia talossa.
”Lisäksi kaupungin eri tahot käyttävät tilaa kokoustaessaan. Talon vuokra on kaupungin käyttäjille ja paikallisille järjestöille edullisempi kuin ulkopaikkakuntalaisille.”

 

Talossa on muun muassa lastenhuone, jossa on uusitut alkuperäiset kalusteet.

Talon voi vuokrata käyttöön joko kokonaisuudessaan tai osittain.
”Talossa on sänkypaikat viidelle yöpyjälle. Toki osa on tuonut mukanaan patjoja ja nukkunut yön yli lattiallakin, joten talossa pystyy yöpymään isompikin porukka.”

Penttilän talon ikkunalaudalla on jo vuosien ajan kasvanut tuttu kukka.

 

Muutama vuosi sitten talo remontoitiin kattavasti.
”Remontti maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Siihen saatiin myös tukia, joten yksin ei kaupunki ollut maksumiehenä. Huonejärjestykselle ei tehty mitään. Ikkunaremontti oli arvokas, sillä talossa niitä on paljon. Myös kattoa jouduttiin remontoimaan.”
Penttilän talon remontin alkuvaiheilla epäilijöitäkin riitti.
”Mutta kun se valmistui, olemme saaneet vastineeksi erinomaista palautetta. Tämä talo on kuulunut nyt Oulaisten katukuvaan yli sata vuotta.”

Talossa on tyylikkäitä saleja, jotka ovat säilyttäneet historiallisen tyylikkyyden.

 

Seuraava kunnostustyö on piharakennusten remontti.
Ulkorakennuksia on kaksi – sauna ja isompi varastorakennus.
”Tällä hetkellä ne on vuokrattuna varastoiksi, mutta tulevaisuudessa ne tullaan kunnostamaan. Ulkorakennuksien kunnostamiselle ryhdytään tekemään piakkoin suunnitelmaa. Niitä ei haluta purkaa, sillä ne kuuluvat yhtenä tärkeänä osana Penttilän talon pihapiiriin ja sen historiaan.”

Martti Penttilän muotokuva koristaa talon työhuonetta.

Takaisin Jutut -sivulle