Piipsjärvellä silmä lepää

Oulaisten kaupungin ainoa virallinen uimaranta löytyy Piipsjärveltä. Rannan ympäristö houkuttelee myös karavaanareita.

 

Kyläyhdistys toivoo uimarannan alueelle leirintäaluetta.

Kaikki Oulusta Oulaisiin kantatietä autoilleet eivät ole voineet olla huomaamatta vasemmalla puolella avautuvaa järvimaisemaa. Noin viisi kilometriä pitkä ja noin puolitoista kilometriä leveä Piipsjärvi on komea ilmestys. Ei olekaan mikään ihme, että sen ympärille nousee lähes joka vuosi uusi omakotitalo. Tällä hetkellä Piipsjärvellä asukkaita on noin 700-800.

Kylätoimikuntaa jo toistakymmentä vuotta vetänyt Hannu Portti on itse asunut Piipsjärvellä reilut 30 vuotta. Talonsa hän rakensi vuonna 1987 aivan kyläkoulun kupeeseen. Alussa naapurina oli vain yksi mummu. Nyt postilaatikoita on tien varressa jo yhdeksän.
Piisjärven koulu on tänäkin päivänä järven ohella koko kylän sydän. Parasta aikaa koulun liikuntasalin yhteyteen on rakenteilla uusi varastotila.
”Koulussa on luokat 0-4 ja oppilaita reilut 50. Koulun seinät alkavatkin jo pullistella lapsista”, toteaa Hannu Portti.

 

Kylätoimikuntaa jo toistakymmentä vuotta vetäneen Hannu Portin mukaan parasta Piipsjärvessä on kaunis järvimaisema, rauhallisuus ja maaseutumaisuus.

Koulun pihalle on saatu hankittua avustusten myötä erilaisia liikunta- ja leikkivälineitä lasten käyttöön. Yksi tärkeimmistä avun tarjoajista on Piipsjärven koulun tukiyhdistys. Myös Piipsjärven Reippaat-yhdistys on avustanut näissä hankinnoissa.
”Koulun taustalla on toiminut tukiyhdistys, jonka puuhamiehenä toimi nyt jo edesmennyt Rajaniemen Raijo. Hän piti kynttilässä liekkiä yllä”, kiittelee Hannu Portti.
Tukiyhdistys tekee tärkeää työtä tänäkin päivänä. Yhdistys on hankkinut koulun joulujuhliin kuusen, pöytiä sekä tarjonnut joulupuuron ja torttukahvit.
”Olemme koittaneet olla taustatukena helpottamassa opettajien arkea. Kyllähän tällä koululla on ollut iso merkitys alueen lapsiperheille. Korona-aikaan sen tärkeys on vain korostunut. Koulu on pieni mutta terve. Ja henkilökunta erittäin motivoitunutta. Siitä iso kiitos heille”.

Liikenteellisesti Piipsjärvi on mitä parhaimmalla paikalla. Kantatie 86 ja Pohjanmaan rata kulkevat vierestä. Lisäksi järven yllä on Hannu Portin mukaan sisämaan vilkkain lentoliikenne Oulun ja Helsingin välillä.
Vanhaa kantatietä pitkin pääsee huristamaan kätevästi Piisjärven venerantaan. Veneiden lisäksi rannalta löytyy talkoilla tehty laavu, jossa makkaraa paistetaan ympäri vuoden ahkerasti. Venerannan toiselta puolelta voi nähdä Oulaisten kaupungin ainoan virallisen uimarannan. Sen ympäristö on Hannu Portin mukaan vielä suurelta osin hyödyntämättä.
”Tässä olisi hyvät puitteet pienelle leirintäalueelle ja esimerkiksi siirtolapuutarhalle. Sivussa voisivat olla yhteiset huoltorakennukset ja parkkialueet. Kantatiellä kulkee niin paljon matkailijoita ohitse joka päivä”, Portti huomauttaa.

 

Piipsjärvi tarjoaa oivan mahdollisuuden veneilylle. Talvella siellä pilkitään ja muun muassa jääsurffaillaan.

Piipsjärven kylällä toimii peräti seitsemän aktiivista yhdistystä. Aina kun on aika järjestää jokin suurempi tapahtuma, ovat kaikki yhdistykset joukolla toimessa mukana. Vuoden ehkä odotetuin tapahtuma on ilotulitusnäytös uutena vuotena. Alkuillasta järjestettävä tilaisuus kerää aina sankan joukon katsojia. Viime keväällä Piipsjärvi oli myös näkyvästi esillä, kun siellä järjestettiin Wetovoima-hankkeen aikaansaannoksena Piipsjärvi 24h-tapahtuma.
”Tapahtumassa tuotiin esille niitä vahvuuksia ja harrastusmahdollisuuksia, mitä Piipsjärvellä ja Oulaisilla on tarjota. Ja sen tavoitteen tapahtuma varmasti täytti. Koko päivän paistoi aurinko ja kaiken kruunasi illalla täysikuu”, Portti muistelee.

 

Piipsjärven kyläkoulu on kokenut kovia vaiheita, mutta nyt koulussa on oppilaita reilut 50.

Tulevaisuuden hankkeista yksi merkittävin lienee Karahkan tuulivoimapuisto, joka koskettaa maisemallisesti myös Piipsjärven kylää. Hanke jakaa asukkaiden mielipiteet kahtia. Hannu Portti kuitenkin uskoo, että ajan saatossa tuulivoimaloihin kyllä silmä tottuu.
”Saahan siinä kunta kiinteistöverotuloja ison summan ja sitä kautta tuloja jakaantuu myös kuntalaisille. Asioilla on aina hyvät ja huonot puolensa. 
Se, mitä kyläyhdistys toivoo tuulivoimapuiston rakennuttajilta, on, että voimayhtiö tekee jatkossa tiivistä yhteistyötä kyläyhdistyksen kanssa tuulivoimaloiden aiheuttamien haittojen lieventämiseksi.

Takaisin Jutut -sivulle