Piipsjärvellä väkeä Etelä-Suomesta asti

Jääsurffauksen SM-osakilpailu oli näyttävä tapahtuma.

Piipsjärvi 24h-tapahtumassa oli toimintapisteitä vaikka muille jakaa. Väkeä riitti mukavasti koko vuorokauden ajaksi.

Piipsjärvi 24h -tapahtuma aloitettiin Perämeri Open 2020 purjelautailun Suomenmestaruuskisoilla. Jääsurffauksessa kilpaillaan kolmessa sarjassa: leijat, siivet ja kelkat. Kilpailussa tunnin aikana pisimmän matkan edennyt voittaa.
”Jääsurffaus on luonnossa liikkumista surffilaudalla tai purjekelkalla. Laji on varsin turvallinen ja siinä liikutaan pääasiassa rannikkoa pitkin. Talvella surffaus on myös sosiaalisempaa kuin kesällä. Käydään porukalla retkillä ja vaihdetaan kuulumisia välillä jäälle pysähdellen. Harrastuksen voi aloittaa vaikkapa tulemalla mukaan Perämeri Windriders -seuraan”, kertoo Piipsjärvellä järjestetyn kilpailun yhteyshenkilö Jarno Rautio.

Pilkkijät kerääntyivät narraamaan kaloja Niementien päähän.

 

Piipsjärvi 24h -tapahtuman toimintapisteitä oli laajalla alueella ja hyvänä apuna suunnistamisessa olikin joka kotiin jaettu kartta. Nimensä mukaisesti tapahtuma kesti lauantain puolesta päivästä sunnuntain puoleen päivään. Yöpymismahdollisuuksia oli useampia. Esimerkiksi partiolippukunta Pohjan Ilves oli tuonut paikalle kaminateltan.
Ylitalon rannasta löytyi Pohjois-Suomen Saunamajurien löylykylä. Saunamajurit kiertävät ympäri Suomea ja he ovat osallistuneet viime kesänä muun muassa suosittuun Ylen saunapäivä -tapahtumaan. Silloin porukkaa oli käynyt niin paljon, että saunavuoroja piti jakaa kellon kanssa. Illan pimetessä ihmiset löysivät tiensä myös Piipsjärven löylykylän saunoille ja avantoon. Löylyjä kehuttiin hyviksi. Etenkin potkukelkkasauna yllätti pienestä koostaan huolimatta miellyttävillä löylyillä. Saunomisen ohella oli mahdollista pulahtaa Ari Oksasen paikalle tuomaan lämpimään paljuun. Talvitunnelma sopi saunomiseen mainiosti ja tapahtumalle suunniteltiin jo jatkoa seuraavalle vuodelle.

 

Lapset viihtyivät jääkarusellin kyydissä.

 

Pilkkipisteellä narrattiin kaloja ja nautittiin lämpimästä auringonpaisteesta. SSAB:n mutterimajalla oli mahdollisuus makkaranpaistoon ja paikalle varatut makkarat katosivatkin ennätysajassa, järjestäjien suureksi riemuksi. Paikan päällä kävi paljon ihmisiä hiihtäen, mönkijöillä, kävellen ja potkukelkoilla.
Kurjenrannasta ilmoille kajahti iloinen haukunta, kun huskyvaljakko odotti innokkaana pääsevänsä vetämään rekeä. Puuhaa koirille riittikin koko kolmituntisen työvuoron ajaksi. Iloiset lapset saivat nauttia koiravaljakon kyydistä kukin vuorollaan.
Yksi tapahtuman suosikkikohteista oli venerantaan tehty jääkaruselli. Järjestäjät olivat edellisenä iltana sahanneet jäähän pyöreän lautan, joka kellui veden päällä. Lauttaa pystyi pyörittämään potkimalla reunalta jalalla tai työntämällä vauhtia laudan pätkällä. Lauttaa sahatessa tuli mitattua myös jään paksuus, joka tuolla kohdalla oli 45 senttiä.

 

Kurjenrannasta ilmoille kajahti iloinen haukunta, kun huskyvaljakko odotti innokkaana pääsevänsä vetämään rekeä.

Paksu jää kesti hyvin myös jäärata-autoja. Likolahdella pääsi testaamaan tätä hupia omalla autolla tai kyyditettävänä.
Vaikka tapahtumapisteitä oli todella runsaasti, niin väkeä riitti kaikille pisteille koko vuorokauden ajaksi. Pikku-Annalasta raportoitiin, että kaukaisimmat vieraat tulivat Etelä-Suomesta asti Facebook-päivitysten houkuttelemina. Siis täyden kympin tapahtuma täyden kuun aikaan!

Sonja Kukkola

Takaisin Jutut -sivulle