Piispa Jukka Keskitalo tarkastaa seurakunnan

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo suorittaa piispantarkastuksen Oulaisten seurakunnassa tulevana viikonloppuna. Piispantarkastus tehdään noin 10 vuoden välein ja edellisen kerran piispa teki tarkastuskierroksen Oulaisissa tasan 11 vuotta sitten. Keskitalolle vierailu Oulaisiin on nyt toinen piispan virassa.
” Viimeksi kävin täällä seurakunnan 150-vuotisjuhlassa. Piispantarkastuksen ohjelma vaikuttaa erittäin monipuoliselta ja olen innoissani, että pääsen tutustumaan paremmin Oulaisten seurakuntaan, piispa Keskitalo sanoo.


Oulaisten seurakunnan kirkkoherra Matti Hirvilammille piispantarkastukset ovat tuttuja, sillä hän oli mukana Jukka Keskitaloa aikaisemmin piispana toimineiden Samuel Salmen ja Olavi Rimpiläisen piispantarkastuksissa.
Perjantaista sunnuntaihin kestävä vierailu pitää sisällään monipuolisen ohjelman. Perjantaina piispa seurueineen vierailee muun muassa Jauhinkankaan alakoululla ja Oulaisten lukiolla, tapaa kaupungin johtoa, tutustuu yritysvierailulla Rakennusliike Sorvoja Oy:n toimintaan sekä kuulee, mitä Oulaskankaan sairaalan kriisi- ja sosiaalipäivystys pitää sisällään.
”On hienoa, että piispa haluaa tutustua seurakuntalaisiin ja tietää, mitä tänne kuuluu. Kouluvierailut ovat aina kaikille juhlaa. Piispa saa keskustella lasten ja nuorten kanssa ja kertoa omasta työstään”, toteaa Matti Hirvilammi.


Lauantaina herätyskello soi jo aikaisin, sillä piispa seurueineen osallistuu hirvijahtiin kello 8 alkaen. Piispa Jukka Keskitalo on tunnetusti innokas metsästäjä, ja hän oli tiedustellut jo ennakkoon Matti Hirvilammilta, voisiko vierailuun sisällyttää metsästäjien tapaamista ja mahdollisesti hirvijahtia.
”Jyväsjärven Simon kanssa keskustelimme asiasta ja hän järjesti vierailuluvat piispalle. Me muut toimimme nuotiomiehinä ja minun tehtäväkseni on määräytynyt makkaran paistaminen”, hymyilee Matti Hirvilammi.

Lauantaipäivän aikana ohjelmassa on myös Oulaisten seurakunnalle tehtyyn työyhteisökyselyn tuloksiin tutustuminen. Piispa tarkastelee tuloksia ja tuo omat ajatuksensa esille. Matti Hirvilammi odottelee piispan kommentteja luottavaisin mielin, sillä hänellä on tuntuma siitä, että Oulaisten seurakunnan työyhteisössä ilmapiiri on kunnossa ja että yhteinen työnteko sujuu.
”On tosi mielenkiintoista kuulla, millaisen palautteen piispa meille antaa. Hän tulee yhteisön ulkopuolelta ja on tässä asiassa paras mahdollinen asiantuntija”.


Viikonlopun kohokohta on vuorossa sunnuntaina. Kello 10 alkaa Oulaisten kirkossa piispanmessu ja sen jälkeen virallinen piispantarkastus. Tilaisuuden aikana on myös kaikilla kirkkoon saapuneilla mahdollisuus kysyä piispalta mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta. Messun ohjelmassa on puolestaan mukana iso joukko paikallisia vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä.
”Piispanmessu ajoittuu juuri sopivasti, kun kaikki rajoitukset ovat purkautumaan päin. Ihmiset voivat siis tulla kirkkoon turvallisin mielin, sillä kirkko on niin laaja rakennus, että sinne mahtuu istumaan. Maskiakin saa halutessaan käyttää. Ja messua voi kuunnella myös netin kautta”.

Takaisin Jutut -sivulle