Poliisi: Kannabiksen käyttö Oulaisissa huolestuttava

 

Oulun poliisilaitoksen Jokilaaksojen yksiköt ovat talven mittaan suorittaneet Ylivieskassa ja erityisesti Oulaisissa huumausainerikosten paljastavaa valvontaa.

Valvonnassa tuli lyhyessä ajassa esille 8 huumausainerikosta, 6 huumausaineen käyttörikosta, 2 huumaantuneena ajamista eli rattijuopumusrikosta sekä yksi lievä ampuma-aserikos. Suurin osa näistä oli Oulaisissa ja lähes kaikki tapaukset liittyvät kannabiksen kasvattamiseen. Tutkintaprojektin aikana suoritettiin monenlaisia pakkokeinoja kuten muun muassa neljä kotietsintää.

Toiminnassa olleet yksiköt arvioivat, että huomattava määrä huumausaineisiin liittyviä rikoksia jäi edelleen paljastamatta, sillä poliisin on hoidettava monia muitakin velvoitteita. Nyt paljastuneet tulokset eivät tarkoita välttämättä, että Oulaisissa olisi muita vastaavia Jokilaaksojen verrokkikuntia pahempi huumausainetilanne. Oulaisten tilannetta voi kuitenkin kuvata huolestuttavaksi ja asiassa on tarkoitus käynnistää kevään aikana yhteistyötä useampien toimijoiden kanssa. Tavoitteeksi otetaan huumausainerikollisuuden haittojen, kuten omaisuus- ja väkivaltarikollisuuden vähentäminen.

Yleisesti vaikuttaa siltä, että nimenomaan kannabiksen viljely, käyttö ja sen myynti on yleistynyt. Samalla kun sen käyttäjiä on tullut lisää, on tullut enemmän esiin se tosiasia, että se vaikuttaa eri ihmisiin hyvin eri tavoin. Osalle kannabiksen polttaminen aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kun taas samaan aikaan toisella kehittyy nopeasti vakava riippuvuus, joka tuo mukanaan rikoksia, tapaturmia, terveysongelmia ja pahimmillaan kuolemantapauksia. Myös nyt toteutetussa projektissa tuli selvästi ilmi myös se, että tilastollisesti pidempään kannabista käyttäneet ovat joko syrjäytyneet yhteiskunnasta tai pahasti syrjäytymässä.

Takaisin Jutut -sivulle