Poliittisilla avauksilla on vastuu

Viime viikkoina on paljon puhuttu Finnairin ja UPM:n ratkaisuista.
On luotu uhkakuvia syksyn konkurssiaallosta ja irtisanomisten kiihtymisestä. Parranpärinää on ollut puolin jos toisin ja syyllisiä on haettu oikein kunnolla. Syyllistämällä ja sormella osoittamalla kateuden lasit päässä ei varmasti ratkaisua näihinkään ongelmiin löydy. Peilin edessä on aika usein parhaat vastausten paikat.
Yrityselämä tekee ratkaisujaan varsin tiukasti kustannusten perusteella. Kaikki kannattava yritystoiminta vaatii tänä päivänä tiukkaa kustannuskuria, jolloin liiketoiminnan kustannuspaikat on jaettu erittäin tarkasti.
Suomi on keskeisiltä markkinapaikoiltaan varsin kaukana oleva maa ja rahtikustannukset muodostavat yhden merkittävän kustannuserän, kun suomalaisia tuotteita yritetään maailmanmarkkinoille saada. On aivan eri asia pyörittää tehdasta keskellä Eurooppaa, jossa markkinat ovat 200-300 kilometrin päässä tehtaan portilta. Hinnalla siis emme pärjää. Suomessa pitää löytää muita menestymisen eväitä.
Monilta poliitikoilta tuntuu unohtuvan yhteiskunnallisen ilmapiirin luojan rooli. Yritysjohtajat ja elinkeinoelämä seuraavat todella tarkasti poliittisten puolueiden linjauksia yritysympäristöön liittyen. On meidän jokaisen vastuulla, onko kunta, maakunta tai Suomi yritysystävällinen vai ei.
Puheet kuuden tunnin työajasta samalla palkalla saa elinkeinoelämän kustannuslaskennan huutamaan punaista.  Myrkkyä ovat myös energiaverotusten korotuksen tai turpeen energiakäytön kieltämiseen tähtäävät poliittiset avaukset. Työvoimaa paljon tarvitsevat alat ovat huolissaan myös maahanmuuttokeskustelusta ja maahanmuuttajiin kohdistuvien kärkevien kommenttien kirjosta. Jollekin toimialalle kärjekäs poliittinen linjaus luo valtavan uhkakuvan toimintaympäristöön.  Tämän vuoksi yrityselämä arvostaa vakaita toimintaympäristöjä ja yhteiskuntia. Kaipolan tehtaan osalta metsäjätti UPM teki omat ratkaisunsa. Pääjohtajan arvion mukaan tuleva yhteiskunnan ympäristö ei tule parantamaan kilpailukykyä Suomessa.

Poliittisilla avauksilla on siis vastuu koko yhteiskunnan hyvinvoinnista. Se tuntuu klikkausuutisoinnin aikana unohtuvan.

Poliittiset puolueet poliittisen kentän jokaisessa värissä roiskivat kilpaa erilaisia avauksia, joilla suurimmalla osalla on vaikutusta elinkeinoelämän toimintaympäristöön. Keskustelunavaukset ja linjaukset ovat tärkeitä, mutta muistettava on myös vastuu.
Politiikassa pitäisi varmaankin alkaa pitää yhteiskuntavastuun kursseja. Yhteiskunta on paljon enemmän kuin oma ideologinen huutokuoro. Se on kokonaisuus, jossa kaikkien palikoiden tulee olla kunnossa. Palikoiden joukkoon kuuluu myös usko huomiseen sekä toivo ja näkymä paremmasta.

Juha Pylväs

Takaisin Jutut -sivulle