Porinatuvassa juttu luistaa ja bingokone pyörii

Oulaisten Olotilassa järjestettävät Porinatuvat ovat henkireikä monelle yksinäiselle.

Bergströmin kiinteistössä, keskellä Oulaisten keskustaa sijaitsevassa Olotilassa ovat lähes kaikki tuolit varattuina. Alkamassa on jo perinteeksi muodostunut maanantainen Porinatuvan bingo-hetki.
”Bingo-emäntänä” toimiva Anu Saukko on tuonut kotoaan oman bingolaitteensa porinatupalaisten käyttöön. Näin on asian laita kaikkien muidenkin Olotilasta löytyvien huonekalujen ja tavaroiden kanssa. Ne on saatu ihmisiltä lahjoituksina.


Maanantain bingo on Anu Saukon mukaan hyvin suosittu ajanviete. Suositumpikin se saattaisi olla, jos mukana olisi esimerkiksi palkintoja.
”Varmaankin jotkut kaupat ja pikkuliikkeet voisivat lahjoittaa meille palkintoja, jos kävisimme kysymässä. Muistan, että takavuosina Huiman hallin bingot olivat erittäin suosittuja, kun siellä oli palkintoja”, kertoo Anu Saukko.
Oulaisten Olotila on ollut kaikkien oulaistelaisten käytössä nyt noin vuoden ajan. Tiloissa pidetään koko ajan runsaasti erilaisia tilaisuuksia: on taidetta, musiikkia, käsityöpiirejä ja kolmena päivänä viikossa järjestettäviä Porinatupia. Porinatuvan yksi vetäjistä, Seppo Jylänki kertoo, että keskimäärin porisemassa käy päivän aikana 20-30 ihmistä. Parhaiten kävijämäärän voi tarkistaa Olotilan vieraskirjasta.
”Tämän vuoden puolella kävijöitä on ollut yli 2000. Viime vuonna elokuusta joulukuuhun oli liki 1000 kävijää pelkästään Porinatuvan aikaan”, Jylänki toteaa.

Porinatuvassa keskustelun aiheita ei ole rajattu. Maanantaina eniten puhetta piisasi säästä, joka on ollut viime viikkoina varsin vaihteleva: hellejaksoista on liikuttu nopeasti koviin ukkosmyrskyihin. Sen sijaan esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin edesottamukset eivät ole saaneet Porinatuvassa sen suurempaa porinaa aikaan.
”Marinia tulee joka tuutista. Ei siitä jaksa puhua”, toteaa eräs paikalla istuva eläkeläisnainen.
”Kohu-uutiset menevät yllättävän nopeasti ohi. Koronastakaan ei enää puhuta juuri lainkaan. Sitä käsiteltiin silloin aikanaan niin paljon”, sanoo Seppo Jylänki.
Anu Saukon mielestä Porinatupa on siitä hyvä keskustelupaikka, että siellä kenestäkään ei puhuta pahaa. Porinatuvassa kaikki ovat tasa-arvoisia.
”Täällä käy lisäksi paljon sellaisia ihmisiä, joilla ei ole muuta ajanvietettä. On lottovoitto yksinäiselle, kun on paikka mihin tulla”.


Oulaisten Olotilan Porinatupa on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11-14. Ajankohdan takia paikalla olevat ihmiset ovat hyvin pitkälti varttuneempaa väkeä. Seppo Jylänki toivookin, että Olotilaa voitaisiin pitää auki talvella muinakin aikoina.
”Olisiko esimerkiksi kello 17-19 hyvä aika nuorille ja työssäkävijöille? Sitä voisi talvella kokeilla”, ehdottaa Seppo Jylänki.
Porinatuvan oltua heinäkuun ajan kesälomalla tuli ainakin yksi asia selväksi: tälle kyseiselle tilaisuudelle riittää kysyntää ympäri vuoden.
”Heinäkuussa markkinoiden aikana tuli useampikin repimään hihasta ja kysymään, että milloin sinä oikein aukaiset taas sen Porinatuvan. Kuukausi on monelle pitkä aika odottaa”, nauraa Anu Saukko.


Porinatupa on tärkeä paikka myös sen vetäjille, kuten Anu Saukolle, joka on saanut tilaisuuksista paljon uusia hyvän päivän tuttuja. Porinatuvan vetäjät tekevätkin työtä omasta vapaasta tahdostaan.
”Moni on kysynyt, että eikö sinulle makseta tästä palkkaa. Olen vastannut, että en minä ole tästä rahaa pyytänyt. Itselleni on tärkeintä, että saan olla päivisin ihmisten kanssa tekemisissä”, sanoo Anu Saukko.

Takaisin Jutut -sivulle