Raiten korjaamo teki uuden aluevaltauksen

Risto Kilpeläinen on pyörittänyt Raiten korjaamoa Oulaisissa jo 11 vuotta. Kuva: Matti Kuoppala

 

Autohuollon lisäksi yrityksessä valmistetaan ponikärryjä ja -rekiä.

11 vuotta Oulaisissa autohuolto ja -korjaamotoimintaa pyörittänyt Risto Kilpeläinen on samassa tilanteessa kuin monet muut yrittäjät tässä maassa: koronavirusepidemia on hiljentänyt liiketoiminnan lähes tyystin. Onneksi joka keväinen pelastus, renkaanvaihtorumba pyörii tuttuun tapaan.

”Renkaanvaihto on juuri nyt kiivaimmillaan. Viime viikolla teimme renkaanvaihtoja niin paljon kuin kerkesimme”, huokaisee Raiten korjaamon yrittäjä Risto Kilpeläinen.
Koronan pirulainen, niin kuin jopa presidenttimmekin on tätä vitsausta kutsunut, tuli Raiten korjaamon yritystoiminnan kannalta pahaan saumaan. Viime talvi kun ehti olla jo ihan tarpeeksi hiljainen muutenkin. Mutta jotain hyvää siitäkin ajasta lopulta seurasi. Kilpeläinen ehti nimittäin miettiä vihdoin rauhassa, mitä muuta hän voisi hallissaan tehdä kuin sitä ainaista autojen rassausta.

Mieleen tuli viikonloppu lastenlasten kanssa tilalla, jossa oli hevosten lisäksi poneja. Siellä Kilpeläinen sai kuulla, että nyt olisi tilausta kotimaisille ponikärryille ja -reelle, jos vain joku osaisi ja ehtisi alkaa sellaisia valmistaa. Nopea tsekkaus nettiin paljasta, ettei Suomessa kukaan tee tällä hetkellä ponikärryjä. Alkoi noin parin viikon tuotekehittelyvaihe, jonka tuloksena oli MaiPoni-kärryt.

Seuraavaksi Risto Kilpeläinen päätti hankkia kärryilleen yhteistyökumppanin, sillä miehen oma tietämys hevosista, saatikka poneista on lähes olematon. Kärryjen ja rekien testaajaksi ryhtyi lopulta merijärvinen Kotieläinpiha Onnentähti.
”Olen saanut ammattilaiselta hyviä vinkkejä siitä, millä muutoksilla kärryistä saa vieläkin toimivammat. Nyt ne on saatu kehiteltyä tosi hyväksi”.
Ponien lisäksi Kotieläinpiha Onnentähdessä viihtyy myös alpakoita, joista Risto Kilpeläinen sai hetkessä seuraavan kehitysideansa.

 

Ajatus ponikärryjen teosta kypsyi yrittäjän päässä, kun huoltamolla oli hiljaisempaa. Kuvassa kärryjä testaa Merijärven Männistössä Onnentähden Alpakat -tilaa pitävä Eija Murtoperä. Kuva: Mikko Oja

”Korona-aika on tiennyt sitä, että nyt on myös kerintäpöydille tarvetta. Aikaisemmin keritsijät ovat tulleet ulkomailta, mutta koronan takia moni tila haluaa tehdä keritsemisen nyt itse”, Kilpeläinen toteaa.
Risto Kilpeläinen uskoo, että kotimaan matkailun suosio tulee vain lisääntymään koronaepidemian myötä. Tämän takia tarve etenkin maatilamatkailua tukeville välineille tulee kasvamaan. Ja jos hyvin käy, tekee Raiten korjaamon hallissa ponikärryjä jatkossa useampi työntekijä.
”Ihmiset haluavat luontoon. Kun isoja ryhmätapahtumia ei voi pitää, voi 2-3 ihmisen rekiajelu luonnossa olla elämys aika monelle”.

Vaikka Raiten korjaamo on laajentanut toimintaansa uusille aloille, ei yrittäjä Risto Kilpeläinen jätä perustoimeentuloaan eli autohuoltoa taka-alalle. Tavallisten henkilöautojen lisäksi Raiten korjaamoon ovat tervetulleita traktorit ja raskas kalusto. Yritystoimintansa jatkuvuudesta Kilpeläinen kiittelee uskollista asiakaskuntaansa. Sen kartuttamiseen hän ei ole kertomansa mukaan laittanut likoon yhtään mainoseuroa. 

”Kyllä paras mainos ovat tyytyväiset asiakkaat”, Risto Kilpeläinen hymyilee.

Takaisin Jutut -sivulle