Raskauden seuranta ja poliklinikkatoiminta jatkuu Oulaskankaalla

KHO:n päätöksen 23.4.2018 mukaisesti Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan tulee loppua vuoden 2018 loppuun mennessä.
Sairaalan yhteistoimintaneuvotteluissa on sovittu, että viimeiset synnyttäjät otetaan vastaan perjantaina 14.12.2018 klo 24.00 saakka.

15.12.2018 alkaen synnyttäjät ohjataan Oulun yliopistolliseen sairaalaan, missä ollaan valmiita ottamaan uudet synnyttäjät vastaan. Oys.fi -sivulla on ohjeet synnytykseen valmistautumisesta ja synnytyssairaalaan hakeutumisesta.
Synnytykseen tai raskausajan ensihoitoon ja kuljetuksiin liittyvistä asioista voi soittaa Oys:n synnyttäjien vastaanottoon p. 08 315 3198, puhelimeen vastaa aina kätilö vuorokauden ympäri. Myös synnyttäjät voivat soittaa samaan numeroon kätilön antamaa ohjeistusta varten.

Raskauden seuranta tapahtuu edelleen alueen neuvoloissa ja Oulaskankaan sairaalassa.
Oulaskankaan sairaalan äitiys- ja naistentautien poliklinikan toiminta jatkuu siis normaalisti, samoin gynekologinen päiväkirurgia jatkuu.
Vieripoliklinikan toiminta jatkuu myös viikonloppuisin. Vieripoliklinikalla hoidetaan mm. vastasyntyneen keltaisuutta, annetaan ohjausta imetysongelmiin ja varhaisen vuorovaikutuksen ongelmiin. Äideille annetaan hoitoa ja ohjausta synnytyksen jälkeen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

OYS:ssa lisätietoja synnytystoiminnasta antavat vastuualueen johtaja Eila Suvanto (eila.suvanto@ppshp.fi), 040 808 5980, vastuualueen ylihoitaja Jaana Roininen (jaana.roininen@ppshp.fi), 040 822 1526 ja synnytysosaston osastonylilääkäri Marja Vääräsmäki (marja.vaarasmaki@ppshp.fi), 050 579 4224.
Tärkeää on lähteä synnytyssairaalaan ajoissa ja kysyä neuvoa etukäteen joko neuvolasta tai synnytysyksiköistä, jos matkan teko epäilyttää.

Oulaskankaan sairaalan synnytysyksikön lakkauttamisesta on keskusteltu jo pitkään, joten ensihoito on ehtinyt varautua tilanteeseen.
Ensihoitajilla on valmius hoitaa yllättäen ja nopeasti käynnistynyt synnytys. Koulutus pitää sisällään synnytysosaamisen ja jo useamman vuoden ajan henkilöstölle on järjestetty synnytyksiin liittyvää täydennyskoulutusta. Jokilaaksojen pelastuslaitoksella työskentelee myös useita ensihoitajia, joilla on kätilön koulutus.
Lisäksi ohjeistusta on tarkennettu ja toimintatapoja täsmennetty yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysyksiköiden kanssa.
Hätänumeroon 112 on otettava yhteyttä, mikäli synnytys käynnistyy siten, ettei äiti usko ennättävänsä sairaalaan, tai jos raskaudessa tapahtuu sellaista yllättävää, joka uhkaa äidin tai syntyvän lapsen terveyttä.

Hätäkeskus arvioi tehtävän kiireellisyyden ja kohteeseen tarvittavan avun määrän ja hälyttää lähimmät tehtävään soveltuvat ensihoitoyksiköt. Tarvittaessa lisäapua saadaan toisesta ensihoito- tai kenttäjohtoyksiköstä sekä lääkärihelikopterista. Synnytysyksiköt antavat ensihoitajille neuvoja puhelimitse.

Oulainen 10.12.2018
Asko Rantala, ylilääkäri
Antti Hakala, ylilääkäri
Ira Karvonen, vs. tulosalueen ylihoitaja

Takaisin Jutut -sivulle