Rautakauppa-alalle näytelmäharjoitusten kautta

Eläkkeelle siirtyvä Pentti Keskitalo on työskennellyt Oulaisten Ojan Raudassa lähes 40 vuotta.

Ensi viikon torstai on merkittävä päivä Pentti Keskitalon elämässä. Silloin nimittäin päättyy hänen lähes 40 vuotta kestänyt työtaipaleensa Ojan Raudan palveluksessa.
”Jos ajattelen tätä vuosimäärää, mitä olen tässä talossa ollut, niin jotenkin tuntuu, että olen oman työpanokseni tähän taloon tuonut”, myöntää Pentti Keskitalo.
Pentti Keskitalon tie Ojan Raudan palvelukseen alkoi jo 47 ja puoli vuotta sitten kesätyöpestillä Kalajoella.
”Naapurin poika houkutteli minut Särkkään näytelmäharjoituksia katsomaan. Kaveri kuitenkin luikki takaovesta pois ja lopulta minä jouduin kesäteatteriin näyttelijäksi kahdeksi kesäksi. Näytelmässä oli vallesmannina silloinen Kalajoen Ojan Raudan myymäläpäällikkö, joka tarjosi minulle kesätöitä. Sillä tiellä ollaan”, Keskitalo naureskelee.

Vuosi oli 1975, kun Pentti Keskitalo aloitti kesätyöntekijän pestinsä. Ensin hän toimi jakeluauton vänkärinä, mutta huomasi yhtäkkiä olevansa töissä myymälän tiskillä. Kun Keskitalo muutti sitten aikoinaan Oulaisiin asumaan, kulki hän vielä hetken aikaa Kalajoella töissä.
”Sitten eräänä päivänä Ojan Mikko kysyi, että haluatko välttämättä kulkea Oulaisista Kalajoella töihin. Sinun ei nimittäin ole pakko. Sen jälkeen tulin tänne töihin”.

Kun on toiminut saman työnantajan palveluksessa liki 40 vuotta, täytyy työpaikassa ja tehtävänkuvassa olla enemmän hyvää kuin huonoa. Tällä hetkellä Oulaisten Ojan Raudassa työskentelee täysipäiväisesti kaksitoista työntekijää.
”Meidän työporukassamme on ikäpolvi vaihtumassa. Olen ollut jo muutaman vuoden työpaikan vanhin, mutta kyllä nuoremmiltakin löytyy jo useamman vuoden työkokemus”.
Pentti Keskitalo myöntää, että rakentaminen ja kaupan käynti yleensä on muuttunut 40 vuodessa merkittävällä tavalla.
”Tavara muuttuu ja sitä tulee joka päivä entistä enemmän. Kyllä tässä työssä joutuu aikaansa seuraamaan. Ja jos ajattelee pelkästään fyysisiä tiloja, ovat ne muuttunut paljon siitä missä ensimmäisenä aloitin eli Kalajoen vanhan apteekin tiloissa”.

Pentti Keskitalolla on ollut vuosien mittaan tavaran hankinnassa monia vastuualueita. Eniten hän on vastannut maalaamisen, liimauksen ja tasoitteiden tuoteryhmistä.
”Sitten myynnissä tehtäviä on ollut laidasta laitaan. Siellä yksi ihminen hoitaa asiakkaan alusta loppuun. Liittyi asia sitten työkaluihin, rakentamiseen tai LVI:hin”.
Eläkepäiviään varten ei Pentti Keskitalo ole tehnyt kalenteriinsa vielä sen suurempia merkintöjä. On nimittäin varmaa, että tekemättä jääneitä askareita löytyy paljon ihan koti- ja pihapiiristä.
”Ja sitten on luvassa myös ulkoilua raivaussahan tai moottorisahan kanssa”, lupaa Pentti Keskitalo hymyssä suin.

Takaisin Jutut -sivulle