Runokirjan tuotto lasten ja nuorten hyväksi

Oulaistelainen Jouko Törmälä on julkaissut elämänsä ensimmäisen runokirjan nimeltä Aatoksia. Ajatus runokirjasen tekemisestä, jollaiseksi Törmälä tätä vajaan 40 sivun teosta kutsuu, syntyi koronavuonna 2019. Runot kansien väliin kokosi media-alalla työskentelevä Jonne Rasinaho. Kirjan painotyö on tehty vihantilaisessa Rannikon Laatupainossa.
” Oman runokirjan tekeminen on ollut minulla jo pitkään haaveena. Olen lapsesta asti pitänyt sanojen kanssa leikittelystä ja riimittelystä”, kertoo Jouko Törmälä.

Varhaislapsuutensa Jouko Törmälä vietti Ruotsissa, mutta muutti pian takaisin kotiseudulleen Petäjäskoskelle 1970-luvulla, kun kouluikä koitti. Hän kertoo riimitelleensä sanoja siitä asti kun oppi lukemaan. Tästä taidosta on ollutkin apua Törmälän myöhemmällä uralla. Hän on ollut mukana harrastajateatteritoiminnassa niin näyttelijän kuin ohjaajan roolissa, jossa sanojen kanssa leikittely on tullut tutuksi.
”Ensimmäisen käsikirjoituksen kirjoitin Merijärven nuorisoseuran lapsi- ja nuorisoryhmälle näytelmään nimeltä Luurankoja kaapissa. Tein myös Merijärven kotiseutupäiville kuntakokousnäytelmän ohjaustyön, joka oli ensimmäinen ohjaus, josta sain palkkaa”.

Jouko Törmälä muistaa ajan, kun hän muutti ensimmäiseen omaan asuntoonsa Laulumaan koulun vinttikamariin. Sinä aikana runoilu pääsi toden teolla valloilleen.
”Asuin siellä yksin. Minulla oli tapana ottaa muistivihko mukaan ja mennä jokirantaan Petäjäskosken sillan kupeeseen kosken paikkeille. Siinä katselin veden virtausta ja kun inspiraatio iski, kirjoitin sanat äkkiä muistiin”.

Vesistö onkin inspiroinut Jouko Törmälää eniten. Aatoksia-runokirjan kuvista suurin osa on otettu joko Pyhäjoesta tai Vihanninjärvestä. Hän on myös ihastunut kovasti riimirunoiluun. Esikuvina ovat toimineet Eino Leino sekä Tommy Tabermann.
”He ovat kaksi suurinta idoliani”, tunnustaa Jouko Törmälä.

Runokirjan tarkoituksena on Jouko Törmälän mukaan tuottaa hyvää mieltä ja herättää ihmiset huomaamaan, kuinka kaunis luonto meidän kotiseudullamme on. Jouko Törmälän runokirjaa voi ostaa häneltä itseltään tai kirjastosta. Runokirjan sisällä on lomake, jonka kautta maksun voi tehdä. Jouko Törmälä lupaa, että kaikki kirjoista saadut tuotot, lukuun ottamatta postituskuluihin meneviä euroja, tilitetään suoraan Oulaisten lapsi- ja nuorisotyön hyväksi.
”Olen ollut paljon nuorisotyössä mukana. Tunnen paljon nuoria Oulaisista ja Merijärveltä. Kun pandemia alkoi vuonna 2019 pahenemaan, näin, kuinka huonosti nuoret voivat. Nyt kuulin ihan vasta, että Oulaisten nuorisotiloissakin on joku päivä suljettu, koska sitä ei ole varaa pitää auki. Nuorilla on tällä hetkellä valtavan paha olo. Siihen pitää satsata”, sanoo Jouko Törmälä.

Takaisin Jutut -sivulle