Ruoka-apua nuorille ja lapsi-perheille

Milka Perttu ja Salme Junnila jakavat ylijäämäruokaa Vihannin nuorisotilojen oven suussa kolmena päivänä viikossa.

 

Raahen nuorisotoimen työntekijät jakavat Vihannissa ylijäämäruokapusseja toukokuun ajan kolmena päivänä viikossa.

Räntää sataa taivaalta toukokuisen maanantain aamuna. Kehno keli ei kuitenkaan latista nuorisotyöntekijöiden Salme Junnilan ja Milka Pertun mieltä. He jakavat ruokakasseja nuorisotilan oven suussa. Noin vartin työskentelyn jälkeen heidän luonaan on käynyt jo kuusi ihmistä.
”Yllättävän hyvin on lähtenyt käyntiin. Viime viikolla jaoimme extempore leipää ja silloin paikalla kävi 12 ihmistä. Kiva päästä näin korona-aikana muuallekin kuin omalle tietokoneelle”, toteaa ruuanjakotempauksen ideoinut Salme Junnila.

Raahessa ylijäämäruokaa on jaettu jo aiemmin henkilöstöravintola Helgen kanssa yhteistyössä. Salme Junnila mietti mielessään, että miksei samanlaista hyväntekeväisyyttä voisi harrastaa myös Vihannissa, jossa hän työskentelee lasten ja nuorten parissa.
”Rupesin miettimään, että onkohan täällä sopivia paikkoja ja keksin, että onhan meillä tuo perunatehdas. Saimmekin Pohjolan Perunalta tuotteita enemmän kuin osasimme kuvitella. Leipää olemme puolestaan hakeneet S-marketista”, Junnila kertoo.
Nuorisotoimen jakama ruoka-apu on suunnattu ensisijaisesti alle 29-vuotiaille nuorille ja lapsiperheille. Salme Junnila kuitenkin korostaa, etteivät he ala kysellä ruoka-apua hakevien henkilöiden ikiä, eivätkä sitä, onko henkilö käynyt hakemassa ruokaa jo edellisenä päivänä.
”Me jaetaan isompaa kassia, joten välttämättä heti huomenna ei tulekaan tarvetta hakea uutta kassia”.

Ruoka-apua järjestetään toukokuun ajan maanantaista keskiviikkoon kello 11-12. Salme Junnila toivoo ja uskoo, että toiminta tulee jatkumaan näiden poikkeusolojen jälkeenkin.
”Koitan tässä aktiivisesti miettiä, että miten tämän saa normaaliarkeen sopimaan. Varmaan ihan kolmena päivänä viikossa emme jaa ruokaa, mutta jollakin konstilla tästä on tarkoitus saada jatkuva toiminta aikaan. Ja jos joku haluaa nyt alkaa tehdä meidän kanssa yhteistyötä ja lahjoittaa meille ruokaa, niin kyllä me lupaamme sitä myös jakaa”, hymyilee Salme Junnila.

Korona-aika on tiennyt sitä, että myös Vihannin nuorisotiloissa on ollut hiirenhiljaista. Kaikki toiminta on siirtynyt nettiin ja etenkin sosiaaliseen mediaan. ”Virtuaalinuorisotiloissa” on pelattu viime viikkoina muun muassa Trivial Pursuitia. Instagramiin on puolestaan voinut lähettää kuvia omista liikuntaharrastuksista.

Salme Junnila on iloinen siitä, että nyky-yhteiskunta antaa mahdollisuuden ylläpitää yhteyksiä nuoriin poikkeustilanteissakin.
”Outoahan se olisi, jos tässä tilanteessa ei olisi somea käytettävissä. Nyt on oikeastaan pakko mennä someen, vaikka siitä ei hirveästi tykkäisikään”.
Jos koronan tuomia poikkeusoloja ei oteta huomioon, kuuluu nuorisotyöntekijöiden mukaan vihantilaisille nuorille pelkästään hyvää.

”Vihantilaiset nuoret ovat tosi avoimia ja heillä on aina tosi paljon asiaa, kun he tulevat tänne nuorisotiloille. Jos heidän mieltään painaa jokin asia, he jakavat kyllä sen meidän kanssa”, sanoo Milka Perttu.
Vihannin nuorisotilat avaa ovensa jälleen 1.6. Salme Junnilan mukaan kesän ajalle on luvassa jonkinmoista pop up-toimintaa. Tämä tulee tapahtumaan lähinnä ulkoilmassa, sillä sisällä 50 hengen kokoontumisrajoituksia on vaikeampi valvoa.

Takaisin Jutut -sivulle