”Sekoitus shamanismia, huumoria ja slaavilaista kaihoa”

Vauhdikas neozombiepostfolk-duo Ramo Teder ja Marko Veisson.

 

Oulaisten Musiikkiviikot polkaistiin käyntiin virolaisen Puuluupin tahdissa.

Humoristinen kaksikko Ramo Teder ja Marko Veisson ovat kiertäneet esiintymässä Puuluup-duona vuodesta 2014. He tapasivat Virossa Jouhikko-leirillä ja ovat tehneet musiikkia yhdessä jo pari vuotta ennen Puuluupin perustamista.

Bändin nimi tulee sanoista puu ja luup. Musiikkia tehdään luuppaamalla, eli nauhoitetaan jokin pieni pätkä ja laitetaan se soimaan luupilla. Pätkiä voi nauhoittaa päällekkäin luupperilla lukemattomia määriä. ”Puuluup on myös palindromi. Luuppi tarkoittaa kertautumista ja jos puita luupataan monta peräkkäin syntyy metsä”, kuvailee Ramo Teder.

Puuluup oli ensimmäinen esiintyjä, joka päätettiin ottaa Oulaisten 34. musiikkiviikoille. Suosittu Folkduo on keikkaillut ympäri maailman.

”Kaukaisimmat keikkapaikkamme ovat olleet Kiina ja Kanada”, Marko Veisson kertoo.

”Tallharpan soittamisessa kiehtoo sen monipuolisuus, siitä saa irti vaikka minkälaisia ääniä. Jokainen soitin on ollut perinteisesti eri näköinen ja jokainen soittaja on soittanut sitä eri tavalla. Jouhikko on tuttu sekä Virossa että Suomessa. Meidän soittimet on valmistanut suomalainen Rauno Nieminen. Perinteisesti sen kielet valmistettiin hevosen jouhista. Välillä soitin oli jo tavallaan kuollut ja nyt se on herätetty eloon uudelleen. Kyseessä on siis zombie”, kertoo kaksikko pilkettä silmäkulmissaan.

Musiikkiviikkojen avauskonsertissa saimme siis kuulla psykedeelistä neo-zombie-folkia, joka kuljetti kuulijansa metsään, saunaan, yksinäisyyteen, makaronipatojen ja luomuruuan äärelle. Kappaleissa ja juonnoissa käytettiin ainakin suomea, viroa ja englantia. Yleisö eläytyi välillä tanssimaan (sisään hengittäen ja sievästi), välillä laulamaan ja välillä pohtimaan maksaako vuokraa vai syödäkö luomuruokaa. Oli mahtavaa seurata, kuinka kappaleet valmistuivat luupperin avulla konsertin aikana ja luuppaus antoi vaikutelman siitä, että paikalla olisi isompikin orkesteri. Bändi vitsailikin, että alun perin heitä oli 60 henkilöä, mutta luupperin myötä muutama voitiin irtisanoa…

Puuluupia kuuntelemassa ollut Essi Rahja tiesi, mitä Puuluupilta oli odotettavissa.

”Olin kuuntelemassa bändiä aiemmin Haapavesi Folkeilla. Se oli aivan mahtava! Oli pakko nähdä uudestaan! Tykkäsin myös tämän illan esityksestä tosi paljon. Jos minun pitäisi jotenkin kuvailla tätä kokemusta, niin se on sekoitus shamanismia, huumoria ja slaavilaista kaihoa”, Rahja hehkuttaa.

Myös muut konsertissa olleet olivat erittäin tyytyväisiä näkemäänsä ja kuulemaansa. Musiikkiviikot tarjoaa aina uusia elämyksiä ja musiikkigenrejä, joihin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti.

 

 

Takaisin Jutut -sivulle