Sieniretki muutti kaiken – kalajokiset Juha ja Katja Rauha perustivat Lampinsaareen ravintolan

Aikaisemmin muun muassa rakennusalan töitä tehnyt Juha Rauha toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja perusti vaimonsa kanssa Lampinsaaren kylälle oman ravintolan.

Eivätpä olisi kalajokiset Juha ja Katja Rauha osanneet kuvitella vielä muutama vuosi sitten, että he pakkaisivat kimpsunsa ja kampsunsa yhteen ja muuttaisivat uusioperheensä kanssa Vihantiin, Lampinsaaren entiseen kaivoskylään. Mutta näin vaan pääsi käymään, oikeastaan ihan sattumalta.

”Tulimme tänne sieniretkelle, yövyimme teltassa ja näimme paikan. Mietimme, että olisipa tämä ihana paikka asua. Siitä meni sitten kaksi kuukautta ja täällä tuli talo myyntiin. Päätimme, että ostetaan se pois ja muutetaan tänne”, kertoo Juha Rauha.

Muuttopäätöstä helpotti se tosiasia, että niin Juha kuin Katjakin olivat jo lopen kyllästyneitä asumiseen Kalajoen vilkkaassa turistiympäristössä.

”Kalajoella riittää kesät ja talvet liikennettä. Hiekkasärkät on kasvanut niin isoksi, että se heijastuu myös kylälle. Tulimme hakemaan täältä ennen kaikkea rauhaa”.

Pariskunta on asunut Lampinsaaressa nyt reilut kaksi vuotta. Niin Juha kuin Katjakin tuntevat itsensä jo enemmän lampinsaarelaisiksi kuin kalajokisiksi. Lampisaaren erikoisuutena on yleensäkin se, että siellä asuu enemmän muualta muuttaneita kuin kylällä syntyneitä ihmisiä.

”Juuri tuossa äskettäin kuulin eräältä asiakkaalta, että ihan paljasjalkalaisia lampinsaarelaisia asuu täällä enää kaksi”.

Juha ja Katja Rauhan elämä Lampisaaressa ei alkanut aivan helpoimman kautta, sillä he molemmat olivat ensi alkuun työttöminä ja pohtivat, mille alkaisivat. Juhalla kokemusta oli niin rakennus- kuin kuljetusalalta, mutta jotakin muuta oli keksittävä. Sitten pariskunnan päässä välähti lamppu: ruuanlaitto on ollut molempien suuri intohimo, joten ehkä sen tiimoilta voisi keksiä jotakin.

”Aloimme myydä leipää ja pullaa kotoa käsin. Avasimme talvella kylälle kahvilan, joka oli auki muutaman päivän viikossa. Kuukauden toimimisen jälkeen tuli koronasulku. Kesällä pidimme kyläyhdistyksen leirintäalueella kahvilaa ja grilliä. Kesän jälkeen iski taas korona, emmekä voineet avata kahvilaa kylätalolle kolmeen kuukauteen, jossa olimme toimineet aiemmin”.

Rauhojen onneksi Lampinsaaren koulussa alkoi tapahtua loppuvuodesta 2020. Perustettiin Lampinsaaren koulun kannatusyhdistys, joka alkoi rakentaa koulusta hankerahoituksen avulla monipalvelu- ja kulttuurikeskusta, Gunnarin kartanoa. Juha ja Katja Rauha kiinnostuivat avaamaan oman ravintolan koulun entiseen ruokalaan. Viime kesän aikana sai alkunsa Lampisaaren uusi ruokapaikka, Ravintola Kaivos.

Ravintola Kaivos tarjoaa arkisin lounaaksi perinteistä kotiruokaa. Ruokaa toimitetaan myös paikalliseen päiväkotiin. Viikonloppuisin tarjolla on alacarte-lista, josta löytyy herkkuja molempien kokkien historiasta ja intohimoista.

”Katja on kotoisin Muoniosta, joten siksi tarjolla on Lapin ruokaa. Minun intohimoni taas liittyy meren antimiin. Pyrimme yleensäkin hankkimaan kaikki raaka-aineet läheltä”.

Ravintola Kaivos hyödyntää Gunnarin kartanon koko ajan kehittyviä majoitus- ja kokoustiloja. Juha Rauha kertoo, että Ravintola Kaivos toimii myös tilausravintolana. Yksityistilaisuuksia kuten syntymäpäiviä ja rippijuhlia on jo pidetty ja pikkujoulukauden lähestyessä tahti sen kun kiihtyy.

”Meidän ravintolassa on 24 paikkaa vakituiseen käyttöön. Sitten yhdistykseltä löytyy liikuntasali, jonne mahtuu syömään toistasataa ihmistä”.

Yrittäminen on Juha ja Katja Rauhan työ ja harrastus tällä hetkellä. Juha kertoo, että he joutuivat olemaan viime huhtikuun puolivälistä aina elokuun loppuun saakka joka päivä töissä. Viime aikoina tahti on kuitenkin onneksi jo helpottanut ja aikaa muillekin aktiviteeteille on jäänyt.

”Frisbeegolf on minulle tärkeä harrastus. Poika kun alkoi sitä harrastaa, lähdin heti mukaan. Myös luonnossa liikkuminen koirien kanssa ja sienestys ovat meidän molempien sydäntä lähellä”.

Takaisin Jutut -sivulle