Suvilta luonnistuvat kaikki kotityöt

Runsaslukuinen joutsenlauma levähtelee kaikessa rauhassa pellolla Alpuaan johtavan maantien varrella. Juuri ennen kylän keskustaa seisoo tien vieressä kyltti: valtakunnallinen vuoden kylä 2015 Suomessa. Vaikka Alpuan keskustassa ei ole enää omaa kauppaa tai koulua, näyttää kylä siltä, että siellä tykätään asua edelleen.
”Alpuassa on paljon toimintaa muihin Vihannin kyliin verrattuna. Tämä on yhtenäinen kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa”, kertoo Alpuassa toimivan Osuuskunta Harjun LähiVoiman kotityöpalvelun vastaava työntekijä Suvi Lomu.

Usko tulevaisuuteen välittyy parhaiten vierailemalla vanhalla koululla, jonka yhteyteen avattiin vuonna 2016 päiväkoti. Siellä päivänsä viettävät myös Suvi Lomun kaksi lasta.
”Päiväkodissa on paikka 21 lapselle ja tällä hetkellä paikat taitavatkin olla jo täynnä, mutta osa lapsista ei käy hoidossa joka päivä”.
Suvi Lomu aloitti työnsä Alpualla kotipalvelutyöntekijänä viime elokuussa. Pestin startti on ollut vielä suhteellisen rauhallinen ja tämä aika onkin hyödynnetty hyvin pitkälti palveluiden markkinointiin. Kotityöpalvelun päätuote on siivous, josta Suvi Lomulla on noin seitsemän vuoden kokemus takataskussaan. Toiminta-alue kattaa Vihannin ja Oulaisen.
”Teen lähinnä perussiivouksia, mutta suursiivouksetkin onnistuvat kyllä. Teen myös ikkunoiden pesua, vuodevaatteiden vaihtoa, pyykinpesua, kotiruuan laittoa ja leipomista. Kesäisin ohjelmassa on paljon nurmikon leikkuuta ja haravointia”.

Tällä hetkellä kotityöpalvelun asiakkaina on enemmän iäkkäämpiä ihmisiä, mutta juuri äskettäin Lomun palveluista kiinnostui eräs suurlapsiperhe. Osuuskunta Harjun LähiVoiman kotityöpalvelu tarjoaa yli 80-vuotiaille ja asiakkaille, joiden toimintakyky on heikentynyt, siivouspalveluja arvonlisäverottomana. Suvi Lomu myös muistuttaa, että kaikilla asiakkailla on mahdollisuutta hakea palveluihin kotitalousvähennystä.
”Olemme myös palvelusetelituottaja Raahessa, eli kun asiakas hakee palvelusetelin kaupungilta, voi hän ostaa sillä meiltä kotityöpalveluita”.

Suvi Lomun mielestä parasta tässä työssä on sen joustavuus. Oman perhetilanteensa ansiosta hän voi määritellä aika vapaasti sen, mihin aikaan oman työpäivänsä aloittaa. Lomu asuu perheensä kanssa Ilveskorvessa vasta valmistuneessa omakotitalossa. Hän on opiskellut ja asunut jonkin aikaa myös Oulussa, mutta toteaa heti, ettei hänestä olisi koskaan kaupunkilaiseksi.
”Minä tykkään asua maalla. Talomme on rakennettu omille maille, emmekä me sieltä ihan hevillä pois lähdetä”.
Kun aikaa työpäivän ja lapsien hoidon jälkeen jää, käyttää Suvi Lomu sen mieluiten oman kunnon kohottamiseen. Vakiokuntosalin lopetettua toimintansa Oulaisissa päätti Lomu rakentaa oman salin kotinsa varastotilaan. Ja on hänellä olemassa lisäksi toinenkin mielipuuha, nimittäin leipominen.
”Teen tilauksesta ja ihan vaan omaan käyttöön täytekakkuja”.

Takaisin Jutut -sivulle