Sveitsiläistynyt Frans Wuite ei unohda juuriaan
Kansainvälisyys ja matkustaminen ovat kuuluneet Frans Wuiten elämään pienestä lapsesta saakka. Hän syntyi 16.5.1960 Hollannin Zwollessa, mutta asui ensimmäiset 18 vuottaan Oulaisissa ja noin 10 vuotta siellä Koivukedossa vanhan Paavon puodin yläkerrassa.
”Muistan, kun isäni osti vuosimallin -61 volkkaribussin, jolla reissasimme kesäisin ja joskus talvisinkin Ruotsin läpi Tanskaan ja Hollantiin. Nyt myöhemmin olen hankkinut myös omalle perheelleni samanlaisen ajopelin, joskin paljon uudemman, jolla pääsemme helposti leiriytymään eri paikoissa”.
Oulaisista Frans Wuite muistaa hyvin myös seurakuntanuorten toiminnan ja erityisesti sen takkaillat, joita veti Wuiten ollessa murrosiässä Lauri Otsamo. Musiikkitoiminta on ollut aina hyvin vireää Oulaisissa ja sitä se oli myös Frans Wuiten nuoruudessa.
”Paljosta kiitollinen saan olla Tapani Tirilälle, joka on perustanut Oulaisiin yhden jos toisenkin kuoron. Itse olin perustajajäsenenä Nuorisokuorossa. Sitten siirryin big band-linjalle, jossa opettelin saksofonin soittamista”.
Musiikkiharrastus on säilynyt Frans Wuiten elämässä näihin päiviin saakka. Hän on asunut jo 24 vuotta Sveitsissä, jossa hän soittaa saksofonia eräässä jazz-bändissä. Wuite tykkää paljon myös urheilusta ja erityisesti lentopallosta. Oulaskankaalla kirurgian osastolla amanuenssina ollessaan hän edusti sairaalan mainetta muun muassa puulaakilentopallo-otteluissa.
Lääkäriksi Frans Wuite luki heti Oulaisista pois muuttamisen jälkeen. Tarkemmin ottaen Hollannin Groningenissa, jossa hän tutustui myös nykyiseen vaimoonsa, joka on toiminut Sveitsissä rintasyöpätutkimukseen erikoistuneena radiologina. Lapsia Wuiten perheeseen on syntynyt kolme, jotka kaikki ovat tällä hetkellä jo aikuisia.
”Oulainen on pysynyt elämässämme, sillä meidän Kustaa-poikamme kastettiin Oulaisten kirkossa. Lisäksi muistan, kun menimme vaimoni kanssa naimisiin Hollannissa, oli Oulaisista melkoinen porukka käymässä. Huumosen Heikki ja Laila vihki meidät siellä”.
Frans Wuite on puhunut lapsilleen kotona aina suomea ja vaimo hollantia. Lapset kävivät nuorena myös suomikoulua aina sunnuntaisin. Sveitsi on monikansallinen maa, jossa myös Suomi ja suomalaisuus ovat hyvin edustettuna.
”Täällä toimii suomalainen ystävyysseura, jossa mukana on pääasiassa suomalaisia naisia, jotka ovat avioituneet sveitsiläisten kanssa. Jouluna laulamme kirkossa suomalaisia joululauluja ja käymme Lutzernin kaupungissa kansainvälisillä joulumarkkinoilla”.
Syy sille, miksi Frans Wuite on perheensä kanssa kotiutunut juuri Sveitsiin, liittyy hänen työuraansa lääkekehityksen parissa. Hänen kotikaupunkiinsa perustettiin kalifornialaisen lääkefirman Euroopan konttori, jonka yhden tuoteryhmän vetäjäksi palkattiin Frans Wuite.
Työnsä vuoksi on Frans Wuite joutunut matkustamaan elämässään paljon. Hän kävi pystyttämässä yhden lääkeyrityksen myös New Yorkiin, ennen kuin palasi takaisin töihin Eurooppaan. Suomalaisista yrityksistä hän on ollut mukana syöpätautien tutkimiseen erikoistuneessa Oncosissa, joka fuusioitui kuusi vuotta sitten norjalaisen Targovaxin kanssa. Wuite on mukana oululaisessa hengityksen seurantaan uutta teknologiaa kehittävässä Nukute Oy:ssä sekä Parkinsonin tautiin uutta lääkettä kehittelevän Herantis Pharman hallituksessa.
”Näiden tiimoilta käyn säännöllisesti Suomessa eri tapaamisissa kuusi kertaa vuodessa. Lisäksi tykkään käydä Äkäslompolossa hiihtämässä aina maaliskuun lopulla. Suomi on siis pysynyt hyvin tärkeänä minulle koko elämäni ajan. Ja niinhän se on, että juuret tarvitsevat säännöllisesti vettä, jotta ne jaksavat kasvaa”.
Joulu on hyvin tärkeä juhla Wuiten perheelle. Suomeen he eivät jouluksi yleensä saavu, vaan viettävät pyhät Itävallan puolella sijaitsevassa perhehotellissa erilaisten talviurheilulajien parissa.
”Jouluaattona käymme yleensä pikku kappelissa laulamassa suomalaisille tuttuja joululauluja yhdessä hotellin väen kanssa”.