Syyskuussa hukkui kuusi ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan syyskuussa hukkui kuusi ihmistä.
Hukkuneista viisi oli miehiä ja yksi nainen. Kaksi hukkumista tapahtui uidessa, kaksi sukelluksen yhteydessä, yksi vesiliikenteen yhteydessä ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-syyskuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 76 ihmistä.
Syksy on edennyt vauhdilla ja moni ei tunnista kylmenevien vesistöjen vaaroja. Tärkeintä on tiedostaa muuttuneet olosuhteet.
Pimeys, kylmyys ja tuuli tekevät liikkumiseen vesillä omat haasteensa.
”Tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastautumispukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti”, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Vesille suunnataan liian usein humalassa ja varautumatta, ilman pelastautumispukua ja pelastusliivejä.
Kaikki liikkeelle lähtöä edeltävät toimenpiteet ja tarkastukset tulisi tehdä korostetun huolellisesti sekä varustautua kylmenevään keliin vesillä.
”Viileässä vedessä hypotermian vaara on lähellä ilman oikeanlaisia suojavarusteita esimerkiksi pelastautumispukua. Mitä viileämpää vesi on, sitä nopeammin hypotermia kehittyy. Kaikilla vesillä liikkujilla on akuutin hypotermian vaara sekä talvella että kesällä. Moni veden varaan joutuneista menehtyy, ennen kuin apu saadaan paikalle.”

Takaisin Jutut -sivulle