”Tästä noustaan vielä”

Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen (vas.) ja Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela uskovat, että heidän johtamissaan kunnissa on suoriuduttu koronakriisin hoidosta tähän mennessä hyvin. Kuvat: arkisto

 

Vaikka koronakriisi päättyy aikanaan, ollaan Merijärven ja Oulaisten johdossa sitä mieltä, ettei valtion tarjoama tuki ole riittävä.

Koronavirusepidemia kurittaa kuntataloutta kovalla kädellä. Valtiovalta on luvannut oman tukensa, mutta monessa kunnassa koetaan, että apu ei ole riittävä.
”Valtiovallan panostukset ovat alle puolet tarpeesta. Oulaisissa tulevat verotulot jäämään arviolta noin 2,1 miljoonaa euroa alle arvioidun. Lisäksi menoja tulee varustautumisesta. Jos valtion tuki kunnille on luokkaa miljardi euroa, on sen osuus Oulaisille alle miljoona euroa”, muistuttaa Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen.
Samoilla linjoilla kollegansa kanssa on myös Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela. Hän muistuttaa, että kunnat kuitenkin kantavat ison osan epidemian kustannuksista esimerkiksi terveydenhuollossa kokonaan.
”Tukia pitäisi antaa kunnille erityisesti valtionosuuksien muodossa, myös tulevina vuosina, sillä epidemiasta aiheutuvat vaikeudet eivät jää vain tähän vuoteen. Kunnille mietityt uudet tehtävät tulisi ehdottomasti nyt ainakin muutamaksi vuodeksi. Kaikille kunnilla on taloutensa kanssa tekemistä muutoinkin”, Jokela sanoo.

Yritykset ja varsinkin pienimmät sellaiset ovat hätää kärsimässä koronakaranteenitoimien vuoksi. Hannu Kaartinen neuvoo yrityksiä olemaan itse aktiivisia, sillä ainakin erilaisia tukimuotoja on käytettävissä. Nyt jos koskaan kannattaa yrityksissä pistää ”etänä” viisaat päät yhteen ja miettiä uusia tapoja tarjota omia palveluja.
”Kaipaan innovatiivisuutta palveluiden tarjoamisessa. Kysyntä ei ole kaikilta osin poistunut sielläkään, missä tarjontaa ei ole”.
Kari Jokela mukaan konkursseilta ei tulla välttymään tämän kriisin aikana, sillä valtion tarjoamat tuet tulevat monen kohdalla vähän myöhässä. Tämä koskee eritoten ravintoloita.
Merijärven kunnan osalta varautuminen koronaviruksen aiheuttamiin toimenpiteisiin on sujunut kunnanjohtajan mielestä kohtuullisen hyvin.
”Hallituksen ohjeistus saatiin hyvin toteutettua. Koulut, kirjastot ja muut tilat suljettiin määräysten mukaan ilman suurempia vaikeuksia ja toiminnot saatiin sopeutettua nopeasti uuteen tilanteeseen”.
Yksi suoritettu toimenpide on ollut soittokierros kaikille kunnan yli 70-vuotiaille. Tämän jälkeen kunta on koordinoinut yli 70-vuotiaille sekä muille riskiryhmille tarjottavia asiointi- ja muita palveluita yhteistyössä 4H-yhdistyksen, Suomen Punaisen Ristin sekä seurakunnan kanssa. Lisäksi tiedotusta kuntalaisille on lisätty ja pyritty saamaan heille tietoa kunnan palveluissa tapahtuneista muutoksista.

Hannu Kaartinen on myös tyytyväinen oman kaupunkinsa hoitaa koronakriisitilannetta. Hänen mukaansa etäopetus toimii, ikäihmiset saavat tarvitsemansa palvelut ja nyt on tehty valmistelevia toimia mahdollista ”koronasairaalaa” varten.
”Tässä viimeksi mainitussa on parannettu valmiutta muun muassa henkilöstön koulutuksella ja korvaavan henkilöstön järjestämiseksi. Myös lisärekrytointi on menossa”.

Molemmat kuntajohtajat uskovat vakaasti siihen, että tästäkin kriisistä noustaan vielä voittajina.
”Tästä noustaan, kun noudatetaan ohjeita ja ei joukkosairastuta. Palataan normaaliin arkeen heti kun se on mahdollista, ja on hyvä huomata, että Oulaisissa on paljon yrityksiä meitä varten. Nyt jos koskaan niiden palveluja on käytettävä”, ohjeistaa Hannu Kaartinen.
”Kyllä tästä vielä noustaan. Kriisi loppuu aikanaan ja pääsemme takaisin normaaliin arkeen. Nousu edellyttää kuitenkin talouden saamista kuntoon ja se voi teettää töitä vielä pitkään”, uskoo Kari Jokela.

Takaisin Jutut -sivulle