Takin kääntö

Päätin jo jokin aika sitten, että kun seuraava kolumnivuoroni tulee, kirjoitan muista asioista kuin koronaviruksesta. Olin nimittäin sitä mieltä, että kyllä maailmassa ja jopa Oulaisissa on paljon muitakin asioita, joista olisi hyvä ja tarpeen kirjoittaa. Esimerkiksi sananvapaus. Asia, joka jo nousi keskustelujen aiheeksi loppuvuodesta, kun jopa useammat kansanedustajat joutuivat puheidensa vuoksi tutkittaviksi ja jotkut jopa ennättivät saada tuomioita sanomisistaan. No sitten tulikin jo korona ja myös tutkinta ja tulkinta siitä, mitä on sananvapaus ja mitä on kiihottaminen kansanryhmää kohtaan, on jäänyt nyt enemmän taka-alalle. Prosessit asianosaisten kohdalla arvatenkin kuitenkin jatkuvat ja tuomiot tulevat aikanaan. Jännityksellä odotan, mitä on sananvapaus ja kenellä se on tai ei ole ja missä asioissa sananvapautta saa käyttää tämän päivän Suomessa.
Itsestänikin on joskus tuntunut, että omaanikin sananvapautta on yritetty rajoittaa. Ei niin, että olisi suoraan kielletty oman mielipiteen esittäminen, mutta jopa Oulaisten kaupungin kokouksissa monen puheenvuoroni aikana olen kyllä huomannut eleitä ja käyttäytymistä, jotka ovat ainakin vaikuttaneet yritykseltä vaikuttaa puheeseeni tai sanomiseeni tai ainakin siihen, että seuraavalla kerralla voisin olla hiljaa.
Mutta niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että niin on koronatilanteetkin muuttuneet, että kyllähän sitä on koronaankin puututtava. Tämä siksi, että epidemian vaikutukset alkavat nyt näkyä vielä vahvemmin, myös kotikaupungissamme.
Hyvin pian koulujen siirtyessä etäopetukseen, kokoustimme sivistys- ja hyvinvointilautakunnalla. Kokouksessa esityslistan ulkopuolelta nousi keskusteluun etäkoululaisten ruokailu. Asiaa pohdittuamme, tulimme siihen tulokseen, että tällaiselle etäkouluruoalle on selvä tarve. Esille nousseita vaihtoehtoja puntaroituamme, teimme päätöksen järjestää koululaisille mahdollisuus noutaa valmiit ruoka-annokset kotiin. Tämä siksi, että mielestämme valmiit ruoka-annokset vastasivat parhaiten tarpeeseen. Heti seuraavalla viikolla saimme kuulla, kuinka tarjottu mahdollisuus valmiiseen kouluruokaan oli otettu perheissä vastaan ja saatoimme todeta, että tehty päätös oli tässä tapauksessa onnistunut. Valmiiden annosten suosio yllätti jo heti alussa ja käsittääkseni jakopisteitä on lisätty alun kahdesta noutopisteestä siten, että annokset ovat olleet noudettavissa jokaiselta lähikoululta.
Jo varsin varhaisessa vaiheessa oli selvää, että epidemia vaikuttaa vahvasti myös talouteen. Ja näinhän se on jo tehnyt ja vaikutukset vain kertautuvat. Varmasti osittain myös tästä mainitusta syystä valtiovalta linjasi koulut avattaviksi jo toukokuun puolessa välissä ja koululaiset siis palaavat lähiopetukseen viikon päästä torstaina. Jotenkin tuntuu, että olivatko perusteet purkaa koulusulku nyt, noin kaksi viikkoa ennen kevätlukukauden päättymistä, hyvät ja oikeat. Oppimisen kannalta nyt tehdyllä ratkaisulla tuskin on mitään tekemistä. Sillä ehkä, että lapset kenties saadaan käymään yhden yhteiskunnan valvontamekanismin kautta, ennen seuraavaa kahden kuukauden jaksoa pois yhteiskunnan valvonnasta. Toivottavasti toimenpiteellä tavoitetaan ne lapset, jotka kohtaamista eniten tarvitsevat. Muutoinhan koko lähiopetukseen palaaminen parin viikon ajaksi, ei ole muuta kuin osa hallittua kylvöä ennen kesälomia.
Nyt näyttää kaupungin verotulokertymä jäävän pari miljoonaa suunnitellusta, eikä valtiokaan näillä näkymin koko menetystä kompensoi, eli sanomattakin lienee on selvää, että tuollaisten euromäärien poistuminen ei voi olla näkymättä kaupungissa. Lihavat vuodet ovat jo kaukana takana ja kun uudet vuodet näyttävät aina vain vuosi toisensa jälkeen laihtuvan, niin ei ole kovinkaan riemukkaat tunnelmat, kun kaupungissa pitää ruveta miettimään, miten pidetään menot tulojen tasalla. Yt -neuvotteluita on käyty ja päätöksiä palkanmaksujen keskeytyksistä tehty. Nyt kun koulut kuitenkin aukeavat vielä keväällä, on esimerkiksi koulupuolen lomautetuille varmaan viisasta antaa käsky palata sorvin ääreen välittömästi, jo ennen ilmoitettua palkanmaksun keskeytymistä.
Kaupunginvaltuusto on viettänyt koko kevään koronapiilossa, kokoontumatta kertaakaan – ei sen kummemmin etä- kuin lähikokoukseenkaan. Toivottavasti nyt kesäkuun alkuun siirretyssä kokouksessa, tai mieluusti jo ennen sitä, saadaan avauksia keskusteluun ja esityksiä, joista voimme lähteä työstämään keinoja taudin tuomien lisähaasteiden voittamiseksi.
Kevät makkeimmillaan, nautittaan siitä.

 

Matti Heikkinen (kd.)

Kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle