Talvien yhteisnäyttelyssä väriloistoa

Marja Talvi maalasi oman versionsa tunnetun Reidar Särestöniemen taulusta.

 

Espanjan Torreviejassa nykyisin asuvat, mutta koronan takia Suomeen palanneet Asko ja Marja Talvi ovat pystyttäneet yhteisen näyttelyn Penttilän talon alakertaan. Näyttely on avoinna aina huhtikuun 15. päivään saakka.
”Anna (Koivukangas) tiesi, että minulla on kotona paljon tauluja ja kysyi, että halusinko tuoda niitä esille tänne. Sanoin, että mikä ettei. Mieleeni tuli tietysti heti, että Askolla on paljon valokuvia. Pidetään siis yhteisnäyttely”, kertoo Marja Talvi.
Marja Talven teoksissa keskiössä on tekemisen ilo. Työt on tehty kokeilevalla tyylillä ja erilaisilla tekniikoilla. Lähimpänä Marja Talven sydäntä on kuitenkin abstrakti taide, jossa saa käyttää paljon värejä.
”Väreistä saa elämäniloa. Kaikkea ei tarvitse osata, vaan minulle itse tekeminen on tärkeintä. Mutta onhan se toki kiva, jos lopputuloskin miellyttää”.
Yksi Marja Talven näyttävimmistä teoksista on Reidar Särestöniemen kuuluisasta Kaukosen kylä -maalauksesta tehty oma versio. Innostus Särestöniemen taidetta kohtaan alkoi jouluna 2018, jolloin Talvet olivat tuttuun tapaan Suomessa.
”Selailin netistä asioita, kunnes eksyin Reidar Särestöniemen sivuille. En ollut aikaisemmin tutustunut hänen maalauksiinsa. Haltioiduin välittömästi siitä kaikesta väriloistosta”.
Marja Talven taideharrastus sai alkunsa vuonna 2012 Torreviejassa, Costa Blancan Suomi-seuran taidepiirissä. Tämän jälkeen hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin Espanjassa, mutta Suomessa Penttilän talon näyttely on nyt ensimmäinen laatuaan.

Penttilän talon perimmäisessä salissa on esillä Asko Talven matkapuhelimella ottamia kuvia. Ne on ikuistettu Espanjassa ja pääasiassa pariskunnan kotikaupungissa Torreviejassa 2018-2020. Asko Talvi ei ole mikään eilisen teeren poika, mitä valokuvaamiseen tulee. Hän on toiminut 1980-luvulla freelancerkuvaajana, ja otoksia on julkaistu niin Pyhäjokiseudussa kuin Helsingin Sanomissakin. Asko Talven ottamissa kuvissa aistiikin hyvin lehtikuvamaisen tunnelman.
”Nämä kuvat ovat elämän oheistuotteita. Kuvaan hetkellisiä, kiinnostavia asioita. On se sitten henkilö tai jonkin hieno värimaailma”, toteaa Asko Talvi.

 

Asko Talven tausta freelancer-lehtikuvaajana näkyy hänen ottamissaan kuvissa. Nykyisin kuvausvälineenä toimii kännykkä.

 

Tämän päivän kännykkäkamerat ovat todella huippulaatuisia, ja niistä löytyy myös paljon kuvankäsittelymahdollisuuksia. Jotkut ovat jyrkästi kuvien muokkaamista vastaan, mutta Asko Talvi vertaa asiaa musiikkiin. Ei esimerkiksi Beatlesin hittibiisi Strawberry Fields Forever ollut syntyessään mikään täydellinen kappale, vaan muutamilla teknisillä muutoksilla siitä saatiin mestarillinen teos aikaiseksi.
”Jos musiikkiakin voidaan käsitellä ja lopputulos on aivan erilainen kuin mitä alkuperäinen versio oli, niin miksei sama päde kuvankin kanssa”.

Asko Talvi tunnustaa, että hän räpsii kännykällään kuvia aina liikkuessaan. Hän kertoo olevansa onnekas siinä mielessä, että on voinut matkustaa ympäri maailmaa ja ikuistaa tunnelmia mitä erilaisemmista paikoista.
”Ja olemme me vaimon kanssa edelleen hyvin uteliaita. Paljon tulee käytyä esimerkiksi taidenäyttelyissä”.
Talven pariskunta on viihtynyt Suomessa ja Oulaisissa nyt yhdeksän kuukautta. Mitään hinkua takaisin Espankaan ei ole tässä maailman tilanteessa. Tilannetta katsotaan uudestaan ensi syksynä.
”Olimme Espanjassa kaksi ja puoli kuukautta karanteenissa ja kaksi kuukautta pelkästään neljän seinän sisällä. Ainoastaan kaupassa ja apteekissa pääsi käymään. Asumme Oulaisissa 10 kilometrin päässä keskustasta maaseudulla. Siellä on hyvin tilaa olla ja hengittää”.

Takaisin Jutut -sivulle