Tanskan malliin tutustumassa

Adelin Vähäsarja (vs.), Wilhelmiina Tuominiemi, Anni Vihelä ja Pinja Pudas ehtivät työvuorojen välissä hyggeilemäänkin ja käymään esimerkiksi illallisella Herningin keskustassa Cosy-ravintolassa.

 

Neljä Oulaisten perustason ensihoitajaopiskelijaa on ollut elokuusta lähtien tanskalaisessa hoitokodissa työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa.
Jedu Oulaisten sosiaali- ja terveysalan toimipisteellä on pitkät perinteet yhteistyöstä Herningin social og sundhedts skolenin kanssa.

Adelin Vähäsarja, Wilhelmiina Tuominiemi, Pinja Pudas ja Anni Vihelä olivat tällä kertaa Lind plejehjemissä, joka on vanhusten palvelukoti.
Vaikka Tanska on maantieteellisesti lähellä Suomea, erojakin löytyy.
Lindin hoitokoti sijaitsee Herningissä Lindin kaupunginosassa Tanskan länsiosassa. Hoitokodissa on 64 asukaspaikkaa ja jokaisella osastolla on 16 asukasta.

Asukkailla on omat, tilavat huoneet, jotka saa kalustaa omilla huonekaluilla. Jokaisen sängyn yläpuolella on henkilönostin, ja erilaisia apuvälineitä on muutenkin käytössä runsaasti. Jokaiselta osastolta löytyy esimerkiksi älyvessa. Asukkaiden käytössä on esimerkiksi parturi, hammaslääkäri, jalkahoitaja ja fysioterapeutti. Tilat ovat uudet, rakennus on vain kuusi vuotta vanha.

Hoitokodilla on sähköpyörä, jolla voi kuljettaa pyörätuoliasukkaita. Pihalla kasvaa muun muassa mansikoita, karhunvatukoita ja päärynöitä. Omassa kasvihuoneessa kasvatetaan yhdessä asukkaiden kanssa omat tomaatit. Pihalla on myös pieni kanala. Jokaisella osastolla on oma kokki. Asukkaat saavat seurata keittiössä ruoan valmistusta paikan päällä. Ei ole tavatonta, että keittiössä pyörii myös jonkun asukkaan koira tai yhteisessä aulassa on lintuhäkki.

 

Tanskalaisessa hoitokodissa saattaa olla oma kanalakin.

 

Läheisen alakoulun oppilaat vierailevat asukkaiden luona viikoittain. Hoitajamitoitus poikkeaa suomalaisesta suuresti: 16 asukasta hoitaa aamuvuorossa seitsemän hoitajaa.
Hoitokodissa noudatetaan Eeden-filosofiaa, joka korostaa vanhusten aktiivista roolia.
Perustason ensihoitajien koulutukseen kuuluu harjoittelu hoitokodissa.
Adelin, Wilhelmiina, Pinja ja Anni ovat Tanskassa Erasmus+-vaihdossa 40 päivää, ja tulevat tekemään työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja näytön Suomeen.

Opiskelijoiden mielestä työskentely ulkomailla hoitokodissa on ollut opettavainen ja unohtumaton kokemus.
Tanskassa hoitajalla on aikaa asiakkaalle. Hoitajat viettävät kahvitaukonsakin asiakkaiden kanssa saman pöydän ääressä. Asiakkaat saavat aidosti olla kuin kotonaan.
Samoin kuntouttava työote on totta käytännössä eikä vain paperilla.
”Nyt tiedän, millainen hoitaja haluan olla, kun valmistun”, sanoi Pinja.

Essi Rahja

Takaisin Jutut -sivulle