Tauko tutuista kuvioista teki hyvää

Matti Hirvilammi palasi kolmen Lapissa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Oulaisten seurakunnan kirkkoherraksi.

 

Oulaisten kirkon pihapolulla ihmisille juttelee tuttu mies. Hän on Oulaisten seurakunnan kirkkoherran virkaan kolmen vuoden tauon jälkeen palaava Matti Hirvilammi. Miehen kasvoista ja eleistä voi aistia sen, että pieni tauko tutuista kuvioista on tehnyt hänelle pelkästään hyvää.
”Olihan se työteliästä mutta hyvin antoisaa aikaa. Oli tosi mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin. Tekee hyvää lähteä pois ja antaa vastuu välillä jollekin toiselle”, Hirvilammi miettii.
Matti Hirvilammi toimi Enontekiön ja Muonion seurakuntien kirkkoherran työn lisäksi seurakuntien talouspäällikkönä. Oulaisten seurakunnassa talousasioita hoitaa oma talouspäällikkö. Tätä Matti Hirvilammi pitää ylellisyytenä Lapin kokemusten jälkeen.
”Nyt osaa arvostaa vieläkin paremmin taloushallinnon työntekijöitä ja muiden työkavereiden työpanosta. Työntekijät ovat seurakuntatyön tärkeä resurssi. Heidän ja vapaaehtoisten kautta kirkko toteuttaa perustehtäväänsä, evankeliumin julistamista ja palvelua. On ollut helppo tulla takaisin hyvin hoidettuun seurakuntaan, jossa on myös hyvät ja asioihin paneutuvat luottamushenkilöt”.

Matti Hirvilammen mukaan korona-aikana kirkon rooli on korostunut entisestään. Hänen mielestään kirkko on onnistunut olemaan ihmisten tukena ja apuna hädän keskellä. Poikkeusaika on tuonut mukanaan myös positiivisia asioita. Yksi tärkeimmistä on omista lähimmäisistä huolehtiminen.
”Hätä ja huoli on yhdistänyt ihmisiä. Kun ikäihmisiä ei ole voinut kohdata kasvokkain, on korostunut se, kuinka tärkeää on pitää omiin sukulaisiin jatkossakin yhteyttä. Toivotaan ja rukoillaan, että tautitilanne tästä hieman hellittäisi. Voi toki olla, ettemme koskaan palaa enää täysin normaaliin tilaan”.

Oulaisiin palaamisen liikuttavimman hetken Matti Hirvilammi kertoo kokeneensa kesäkuussa, kun jumalanpalvelukset olivat jälleen avoinna ihmisille.
”Oli hienoa olla taas mukana oman kotikirkon jumalanpalveluksessa. Täällä käydään paljon kirkossa ja silloin pappikin kokee, että omalla työllä on todella merkitystä”.

Kirkkoherra Matti Hirvilammi kertoo päässeensä hyvin sisään Oulaisten seurakunnan elämään. Tästä iso kiitos kuuluu työtovereiden onnistuneelle perehdyttämiselle. Ensimmäisten työviikkojensa aikana Hirvilammi on harjoittanut papin työtä jo muutamissa toimituksissa, kuten kastajaisissa ja hautajaisissa.
Ja kun sitä vapaa-aikaa tulee, tykkää kirkkoherra tehdä pieniä moottoripyöräretkiä lähialueille ja puuhastella jo 16-vuotiaana aloittamansa hifi-harrastuksen parissa.
”Mutta nyt on kuitenkin marjastusaika”, muistuttaa Matti Hirvilammi.

Takaisin Jutut -sivulle