Tekohaimalla laatua elämään

Arto Lukkari on iloinen uudesta laitteesta, joka helpottaa hänen arkeaan.

 

On tämä ihmeellinen vehje. Tämä pitää huolen siitä, että verensokerini pysyy aina sopivalla korkeudella.
Näin sanoo diabetesta sairastava oulaistelainen Arto Lukkari, joka on yksi harvoista suomalaista, jolla on täysin uudenlainen laite sairautensa apuna.

Laite eräänlainen hybriditekohaimi. Se seuraa Lukkarin verensokeria jatkuvasti ja sisältää automaattisen insuliinipumpun.
”Vastaavia laitteita Suomessa on kolmella muulla ihmisellä. En olisi ikinä uskonut, että saan kokea tällaisen muutoksen elämässäni. Tämä on tuottanut totaalisen hämmästyksen elämääni ja se on mys uudistus diabeteksen hoitoon. En edes ymmärrä tätä vielä.”

Maailmassa on vajaa 300 miljoonaa diabeetikkoa.
”Ja määrä kasvaa koko ajan, kiitos länsimaalaistuvan ruokavalion. Suomessa diabeetikkoja on suhteessa väkilukuun valtavan paljon – 350 000 ihmistä. Kustannukset diabeteksen hoidossa ovat vuosittain noin 6,7 miljardia euroa.”
Lukkari tietää mistä puhuu. Hän on sairastanut diabetesta parivuotiaasta asti ja on kokeillut sairauteensa lukuisia eri apukeinoja.
”Menen eduskuntaan puhumaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmälle erikoissairaanhoidon kustannuksista. Edes monet virkamiehet eivät tiedä, mitä diabeteksen hoito maksaa. Tällainen pumppu, joka minulla on, tulee olemaan kunnille suuri säästö tulevaisuudessa. Tämä pumppu maksaa tällä hetkellä noin 3400 euroa, mutta se haukkuu hintansa hetkessä takaisin.”

 

Hybriditekohaima pitää verensokerin korkeuden aisoissa.

 

Oulaistelaisella on ollut hybriditekohaima käytössään kaksi viikkoa.
”Laite valvoo verensokeria yötä päivää. Se pitää tason verensokerin optimaalisella tasolla. Kun insuliinille on tarvetta, niin silloin laite antaa sitä elimistölle automaattisesti. Minun kohdalla insuliinisäiliö kestää 3-6 vuorokautta. Ei tämä silti kaikkea vastuuta ota, sillä sairaus vaatii itseltä kontrollia.”
Yhdysvaltalainen laite on ollut markkinoilla 2,5 vuotta. Siellä tuote on yhdysvaltalainen. Eurooppaan se tuli loppukesästä ja myynnissä laite on ollut täällä kuukauden verran.

Suomi oli ensimmäisiä Euroopan maita, jossa laite otettiin käyttöön.
Lukkari toivoo, että laite leviäisi laajalti Suomeenkin.
”Toivon, että kaikki jotka haluavat, saisivat tällaisen. Toivottavasti yhteiskunta ymmärtäisi sairastavan etua ja omia kustannuksiaan, sillä pumppu on todella halpa kustannus diabeetikolle, kun otetaan huomioon kokonaiskustannukset. Olen iloinen siitä, että Oulaisten kaupunki on satsannut erittäin hyvin diabeteksen hoitoon.”

Takaisin Jutut -sivulle