Tervan tuoksua konepäiville

Niilo Aitto-oja liimailee jalustimia tervatynnyreihin.

 

Ensi kesän Weteraanikonepäivien teemana on terva. Wanhan Woiman talkoomiehet ovat veistelleet sen kunniaksi 500 kappaletta pienoismallitervatynnyreitä myyntiä varten.

Hirsiperällä Martti Raudaskosken verstaalla touhuaa viisi Wanhan Woiman miestä. Isäntä itse on sorvin ääressä ja pyörittelee kädessään pientä tervatynnyriä. Se on tarkka kopio oikeasta tervatynnyristä, jollaisia Oulaisissakin nähtiin vielä 60-luvulla.
”Minulla on jäänyt vähän kiky-tunteja rästiin, joten niitä minä tässä tasailen. Vaahteramäen Eemelilläkin oli oma verstas, jossa hän kävi vuolemassa puu-ukkoja ja samat vinkeet ne näyttävät olevan minullakin”, naureskelee Martti Raudaskoski sorvaamisen lomassa.
Raudaskoski kertoo, että tervatynnyrin tekemiseen kuuluu monta eri työvaihetta. Kun hän on ensin sorvannut tynnyrin valmiiksi ja polttanut rautalangalla siihen oikeaa vannetta muistuttavat jäljet, siirtyy tynnyri hiontapaikalle Eero Pietarilan käsiin ja lopuksi vielä Niilo Aitto-ojalle, joka liimaa tynnyreihin jalustat sekä Pentti Alakuljun tekemät tapit.

 

Ennen liimausta on tynnyreihin poltettu Weteraanikonepäivien virallinen leima. Itse tekemän polttoraudan kanssa hieman sivummalla pajan puolella häärii Reijo Grekula. 
”Tämä on varsin kimuranttia hommaa. Raudan pitää olla juuri sopivan lämmin, jotta teksti painautuu puuhun kunnolla”, tietää Reijo Grekula.
Kuin sattumalta Wanhan Woiman tekemien pienoismallitynnyreiden ulkomuoto on lähes identtinen Martti Raudaskosken vintiltä löytyneen vanhan pienoismallin kanssa. Miten siinä niin pääsi käymään?
”Tein ensin kolme kappaletta tällaista tynnyriä malliksi. Vein tynnyrit sisälle ja aioin näyttää niitä Wanhan Woiman kerhossa. Vaimo sanoi, että vintillä on tuollainen. Kävin etsimässä sen ja se oli juuri samanlainen kuin tämä minun tekemä. En muistanut yhtään, että minulla oli tuollainen pienoismalli olemassa”, Raudaskoski kertoo.

 

Wanhan Woiman tekemiä tervatynnyreitä valmistuu noin 500 kappaletta. Niitä voi ostaa muistoksi omaa huushollia hajustamaan heinäkuussa pidettäviltä Weteraanikonepäiviltä.

 

Ensi heinäkuun Valtakunnallisten Weteraanikonepäivien teemana on terva, ja Wanhan Woiman talkoomiesten tekemät tervatynnyrit on tarkoitus laittaa tapahtumassa myyntiin. Tynnyreiden sisälle on porattu pieni reikä, johon laitetaan muutama tippa oikeaa tervaa. Reijo Grekulan mukaan tervantuoksusta voi nauttia jopa pari vuotta, kunhan muistaa sulkea reiän tapilla aina käytön jälkeen.
Weteraanikonepäivien yksi yleisömagneeteista tulee vääjäämättä olemaan alueelle rakennettava oikea tervahauta. Haudan vetäjänä toimii aiheesta kaiken tietävä Paavo Manninen. Reijo Grekula kertoo, että tervahautapaikalle on jo ajettu tähän mennessä kymmenisen kuormaa maa-ainesta. Kevään alettua tervahautaa päästään sitten toden teolla työstämään.

Takaisin Jutut -sivulle