”Töhrijät” liikkeellä Oulaisissa

Luvattomasta graffitien maalaamisesta voi aiheutua tekijälle sakkorangaistus ja korvausvelvollisuus kiinteistön omistajalle.

 

Oulaistenkadulla toimivan Ura-Asennuksen työntekijät eivät olleet uskoa silmiään aamulla töihin tullessaan.Yrityksen seiniin  ja ikkunoihin oli maalattu graffiteja. Samanmoisen kohtalon oli kokenut ainakin samalla kadulla sijaitseva apteekki sekä Keskuskadun Cafe Hilppa.
Mika Marttila Ura-Asennuksesta kertoo, että tämä oli hänen 30-vuotisessa työhistoriassa ensimmäinen kerta, kun hän joutui pesemään yrityksen seiniä ”töhrijöiden” jäljiltä. Ensimmäiset minuutit menivät hänen mukaansa vain katsoessa piirrosta ja ihmetellessä, että voiko tämä olla totta.

Mitään suurempaa selkoa ei Marttila eivätkä hänen työkaverinsakaan saaneet seinää koristaneen piirroksen viestistä.
”Saattoihan siinä jokin viestikin olla, mutta eihän tällainen vanhemman polven ihminen sellaisista ymmärrä, naurahtaa Mika Marttila.”
Marttilan mukaan spray-maali lähti hyvin irti ikkunasta, mutta seinän osalta edessä oli peittomaalaus.
”Yhden kerran sen maalasin, mutta aika huono ilma on nyt maalaushommia tehdä. Ei se vielä yhdellä kerralla peittoon mene, harmittelee Mika Marttila.”
Rikosilmoitusta Ura-Asennuksesta ei ole vielä poliisille tehty, mutta sen verran Mika Marttila on maalauksista saanut selville, että graffitit olivat useamman kuin yhden henkilön tekosia.
Harri Hiitola Jokilaaksojen poliisilaitokselta kertoo, ettei graffiteista ole ollut aikaisemmin ongelmaa Oulaisissa.
”Minun tietojen mukaan tämä ei ole mitenkään suuri ilmiö Jokilaaksojen poliisilaitoksen alueella. Nyt oikeastaan parin viimeisen kuukauden aikana on tullut jonkin verran ilmoituksia, toteaa Harri Hiitola.”

Hiitola arvelee, että kussakin kaupungissa ovat asialla paikkakunnan omat ”taiteilijat”. Jos ja kun töhrijät saadaan kiinni, voi heille olla luvassa sakkorangaistus ja korvausvelvollisuus kiinteistön omistajalle.
”Ne suurimmat korvaukset tulevat varmaan jälkien pois siivoamisesta, Hiitola sanoo.”
Poliisi ei lähde arvioimaan, ovatko tekijät nuoria vai varttuneempia, mutta usein tällaiset tapaukset ovat enemmän nuorempien tekosia. Harri Hiitola toivoo, ettei ilmiö yleisty tämän enempää.
”Joskus joku voi innostua tällaisista tapauksista, mikä poikii ympärille lisää töhrijöitä. Toivotaan, ettei tämä jatkuisi, Hiitola toivoo.”

Takaisin Jutut -sivulle