”Tolokun” porukkaa tarvitaan

Marjut Lehtosen mukaan Oulaisten kaupungin talous on saatu nostettu hyvällä tasolla pitkälti keskustalaisen politiikan ansiosta.

 

Oulaistelainen kaupunginvaltuutettu ja keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Marjut Lehtonen uskoo, että ihmiset alkavat olla jo kyllästyneitä politiikkojen jatkuvaan riitelyyn. Hän ei esimerkiksi katso enää eduskunnan täysistuntoja juuri lainkaan, koska asioista ei pystytä keskustelemaan rakentavasti ja toisia ihmisiä kunnioittaen.
”Luulenpa, etteivät ihmiset enää jaksa sitä menoa, mikä on valloillaan esimerkiksi iltapäivälehtien kommenttipalstoilla. Toivon, että politiikassa opittaisiin tekemään enemmän ratkaisuja ja kompromisseja. Tyyliin niin, että me voimme tehdä joustoja tässä asiassa, jos te teette joustoja tuossa kohdassa”.

Marjut Lehtonen uskoo, että juuri keskustapuolue on ratkaisu, kun mietitään vaihtoehtoa viime vuosina suosioon nousseille ääripään puolueille.
”Luulen, että suurten puolueiden aika on tietyllä tapaa jo ohikin. Tässä yhteiskunnassa tarvitaan keskustalaista ”tolokun” porukkaa”.

Marjut Lehtosen mukaan Oulaisten keskusta lupaa kaupunkiin tasapainoista taloudenpitoa ja investointeja järki edellä. Keskusta on Oulaisissa suurin valtuustoryhmä ja tämä näkyy Lehtosen mukaan esimerkiksi siinä, että Oulainen on saanut hilattua taloutensa kriisivuosien jälkeen hyvään kuntoon.
”Jos talous on kunnossa, voidaan sen jälkeen panostaa lapsiperheisiin, nuoriin, aikuisiin ja vanhuksiin. Mutta jos talous on päin prinkkalaa, on se kuin itselle kuoppaa kaivaisi”.
Keskustan ansioiksi Marjut Lehtonen laskee muun muassa Lehtopään kevyen liikenteen väylän rakentamisen, uimahallin, valokuidun, urheilukentän remontin sekä sosiaalipäivystyksen saamisen Oulaisiin. Tärkeää on myös, että kyläkoulut on saatu pidettyä voimissaan.
”Meillä on valtuustossa yhteinen linjaus vuoteen 2024 saakka, että jos jonkun koulun oppilasmäärä tippuu alle 30:een, niin sitten arvioimme tilannetta uudelleen”.
Lehtonen näkee, että yhteistyö muiden puolueiden kanssa sujuu Oulaisissa hyvin.
Hänen mielestä kuntavaalit ovat Oulaisissa ennen kaikkea henkilövaalit. Lista ratkaisee paljon. Tarvitaan ehdokkaita eri ikä- ja ammattiryhmistä. Keskustalla on Oulaisissa tällä hetkellä 32 ehdokasta, mikä on muutama ehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten.
”Ihmisillä pitää olla syy lähteä äänestämään. Jos joku kokee, ettei vaaleilla ole mitään merkitystä, ei hän myöskään äänestä”.
Marjut Lehtonen kaipaa ehdokkaiksi enemmän naisia. Hänen mielestään mukaan mahtuvat kaikenlaiset ehdokkaat, myös he, jotka kokevat, etteivät tiedä politiikasta lähtökohtaisesti juuri mitään.
”Kuntapolitiikka on kuitenkin loppujen lopuksi ihan tavallisten asioiden hoitamista”.
Hän kuitenkin ymmärtää, että moni ehdokas miettii tällä hetkellä sitä, millaiseen rumputuleen hän saattaa joutua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Marjut Lehtonen on itsekin saanut kokea poliittisen päätöksenteon nurjemman puolen. Varsinkin sen jälkeen, kun hän oli ehdolla edellisissä eduskuntavaaleissa.
”Yllättävän paljon olen saanut kuulla tytöttelyä ja vähättelyä oman puolueeni vuoksi. En kuitenkaan oulaistelaisilta, vaan muualla asuvilta”.

Oulaisten kaupungin suurimpana haasteena Marjut Lehtonen näkee väestönkehityksen, mikä on ollut pitkään negatiivinen. Hänen mukaansa paikkakunta pysyy elinvoimaisena vain siten, että siellä toimivat yritykset löytävät itselleen sopivia työntekijöitä. Oulainen ei nojaa onnekseen ainoastaan yhteen toimialaan, vaan kaupungista löytyy vahvaa osaamista monelta eri alalta, kuten hoitoalalta ja rakentamisesta.
”Yksi keino väkimäärän kasvattamiseen olisi myös se, että minun ikäluokkani muuttaisi takaisin Oulaisiin. Jos esimerkiksi kaikki minun kaverit muksuineen tulisivat tänne, tekisi se jo paljon kunnan väestörakenteelle”.

Takaisin Jutut -sivulle