Turvaväli kuuroille korville

Olen törmännyt tämän tästä ongelmaan, joka tulee vastaan kauppojen kassoilla. Vaikka esimerkiksi K-ryhmän kauppiaat ovat järjestäneet erityisiä kauppa-aikoja karanteeniin joutuneille, niin itse ikäihmisetkään eivät noudata turvavälejä kassoilla, eikä muutoin juuri muutkaan.
Useissa kaupoissa on kassan läheisyyteen merkattu onnistuneesti odotuspaikat parin metrin välein, mutta kassalle rynnätään heti, kun edellinen siirtyy pakkaamaan laukkujaan. Siinä kohdassa ei suinkaan kunnioiteta turvavälejä. Ei odoteta, että edellä ollut asiakas pakkaa laukkunsa ja lähtee. Muutaman minuutin tähden altistetaan kaksi ihmistä koronalle. Ihmettelen.
Yhdessäkin S-marketissa katsoin silmät pyöreänä, kun kaupan kovaäänisistä kuulutettiin ystävällisesti ohjeet turvaväleistä ja muistutukset rauhallisesta odottamisesta kassajonossa niin, että edellä oleva asiakas ehtisi lähteä ensin pois. Silläkin kertaa kuulutus meni kuuroille korville.
Joku ukko änkesi heti perääni kassalle kopallisen kaljaa ja kolmen maitopurkin kanssa. Kysyin hitaasti ja selvästi artikuloiden, onko hän mahdollisesti kuuro? Ei ollut, mutta hän ei ymmärtänyt kuulemaansa!
Tähän edellä kerrottuun ongelmaan ihmiset kertovat törmäävänsä päivittäin, vaikka muuten täkäläiset noudattavat ohjeita, pesevät kädet, suojatuvat jne. Miksi siis mahtaa olla niin vaikeaa noudattaa turvaväliä kassalla? Odottaminen saattaisi pelastaa terveyden, ehkä hengenkin? Tulisi paljon halvemmaksi odottaa muutama minuutti, koska se saattaa pelastaa sairaalamaksuilta ym. kuluilta. Malttamattomuus odottamisessa koskee kaikkia muitakin kuin erityisryhmiä.
Kysyn, että pitäisikö kauppojen ryhtyä turvaamaan ihmisten terveys, kuten esimerkiksi Italiassa on viime aikoina tehty. Ihmiset odottavat kiltisti ulkona kaupan jonossa kahden metrin välein, ja turvamies päästää ovella kauppaan muutaman ihmisen kerrallaan tekemään rauhassa ostoksensa. Näin kahden metsin turvavälit voidaan säilyttää koko ostosten tekemisen ajan. Vaikka Italia oli vähän aikaa sitten ”koronan pesä”, niin vähän liian myöhään otetut rajoitukset ovat purreet, ja nyt niiden höllentämisestä jo suunnitellaan. Eikä niinkään kauas tarvitse tässä asiassa mennä, vaan näin omin silmin vappuaattona, miten täkäläisessä Alkossa oli Italian tapaan ulkojonotus ja turvamies päästi vain muutaman asiakkaan kerrallaan kauppaan!

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle