Tuulikissa tapahtumassa vallan vaihto

43 vuotta Parturi-kampaamo Tuulikkia pyörittänyt Tuulikki Luttinen (oik.) jää ansaitsemalleen eläkkeelle. Vetovastuun kampaamossa ottaa Outi Talvi.

 

Kuusivuotias Poju-koira käyskentelee ympäriinsä Parturi-kampaamo Tuulikin lattiaa. ”Äänetön yhtiömies” katselee, kun emäntä Tuulikki Luttinen laittaa asiakkaan hiukset kuntoon. Kassan luona tutkii Outi Talvi varauskalenteria, joka näyttää ilahduttavan täydeltä. Koronan kouraisu ei ole tuntunut ainakaan parturi-kampaamoissa yhtä pahasti kuin esimerkiksi ravintola-alalla.
”Kyllä ihmisten hiukset kasvavat, oli koronaa tai ei. Ehkä silloin, kun tämä koronapandemia alkoi viime keväänä, ihmiset hieman säikähtivät, että miten pitäisi toimia. Mutta en ole kuullut, että yhtäkään tartuntaa olisi lähtenyt kampaamosta liikkeelle”, tietää Kalajoella parturi-kampaamo pyörittävä Outi Talvi.

”Me pidämme huolta turvaväleistä ja hygieniasta. Ja onneksi Oulaisissa tilanne on vielä paljon turvallisempi kuin jossain pääkaupunkiseudulla”, lisää Tuulikki Luttinen.
Tuulikki Luttinen on pyörittänyt omaa kampaamoansa kunnioitettavat 43 vuotta, mutta nyt alkaa olla aika hänen pistää sakset ja kampa naulaan ja antaa tilaa nuoremmille. Tämän kuun 16. päivä alkaa Tuulikin tiloissa uusi aika, kun Outi Talvi aloittaa yrityksessä ensin tuolivuokralaisena ja kesäkuun alussa täysipäiväisenä yrittäjänä.

Outi Talvi kertoo saaneensa idean Parturi-kampaamo Tuulikin toiminnan jatkamisesta sen jälkeen, kun hän näki lehdessä ilmoituksen, jossa Tuulikki Luttinen etsi Oulaistenkatu 26:n liiketiloilleen ostajaa.
”Olemme suunnitelleet, että Outi on tässä ensin kesän ja syksyn vuokralla, ja toivon kovasti, että sitten syntyy myös ostopäätös liiketiloista”.
Outi Talvi valmistui hiusmuotoilijaksi reilut 10 vuotta sitten alan yksityiskoulusta. Samaan aikaan hän opiskeli myös kosmetologiksi. Hänellä oli monta vuotta oma parturi-kampaamo Tampereella, jossa asiakkaina kävi väkeä muun muassa paikallisesta teatterista.
”Olikin hauska katsoa telkkarista mainoksia, joissa saattoi olla ihmisiä, joille olin tehnyt kampauksen”, muistelee Outi Talvi.

Side Tampereen seudulle ei loppunut senkään jälkeen, kun Talvi muutti takaisin kotikaupunkiinsa Oulaisiin. Hän nimittäin omistaa ratsastuskoulun Ylöjärvellä. Toinen samanlainen on Kalajoella.
”Minulla on master-ratsastuksenopettajan koulutus. Saan paljon energiaa siitä, kun voin toteuttaa itseäni kahdella eri alalla. Parturi-kampaajan ammatti on hyvää vastapainoa hevosille. Sormeni oikein syyhyävät, kun saan alkaa laittaa ihmisten hiuksia.”.
Tuulikin palvelukonsepti tulee pysymään Outi Talven mukaan pääasiassa samana. 43 vuoden aikana on kampaamo hankkinut itselleen paljon vakioasiakkaita, jotka ovat käyneet Tuulikki Luttisen saksittavana lähes alusta saakka.
”Herkällä korvalla otan myös asiakkaiden toiveita huomioon. Ja kun minulla on tämä kosmetologin koulutus, niin jossain vaiheessa voin ottaa tänne jotakin kosmetologinkin töitä”, suunnittelee Outi Talvi.
”Asiakkaistani 80 prosenttia on naisia ja 20 miehiä. Näitä ihania uskollisia asiakkaita tuleekin kova ikävä. Osasta heistä on tullut minulle jo ystäviä”, tunnustaa Tuulikki Luttinen.

Vaikka Tuulikin asiakkaat ovat tottuneet istumaan saman kampaamon tuolissa vuosikymmenet, ei se tarkoita sitä, etteikö heillekin kelpaisi hiusmuodin uusimmat trendit.
”Se on meistä parturi-kampaajista itsestä kiinni, kuinka paljon rohkaisemme asiakkaita uusiin tuuliin. Minä ainakin olen sellainen kampaaja, että asiakkaan tarvitsee tuoda tänne vaan päänsä ja minä hoidan sitten lopun”, Luttinen nauraa.

Takaisin Jutut -sivulle