Ukonkatissa taidetta jokaiseen makuun

Vihannin Ukonkatissa on esillä tämän ja ensi kuun ajan Vihannin Kuvantekijöiden 40-vuotisjuhlanäyttely. Näyttelyyn on koottu toistasataa kuvantekijöiden työtä. Mukana on muun muassa kahden vielä elossa olevan perustajajäsenen, Elma Kotilan ja Alli Kittilän maalaukset.
Vihannin Kuvantekijöiden perustava kokous pidettiin 1970-luvun lopulla Helka Savolan kotitalossa. Elma Kotila ja Alli Kittilä olivat käyneet opiskelemassa sitä ennen kuvataidetta Oulas-opiston taidepiirissä, jossa opettajana toiminut Hermanni Wiirretjärvi oli myös kannustanut heitä perustamaan oman yhdistyksen Vihantiin.
Vihannin Kuvantekijöiden perustamisen jälkeen alkoivat pian myös Taidekesäleirit Alpuassa ja Korvenkylässä. Näitä leirejä järjestetään vielä tänäkin päivänä.
Kuvantekijöiden varapuheenjohtaja Kirsti Kahila-Utunen kertoo, että yhdistys kokoontuu yhteen kaksi kertaa syys ja kevätkaudella. Kevätmarkkinat ovat tapahtuma, jossa yhdistyksen jäsenten tekemiä teoksia on mahdollista hankkia itselleen. Kuvantekijöiden teoksia on ollut esillä Ukonkantin lisäksi viimeksi Raahen Praatissa. Kahila-Utunen itse maalaa pääasiassa akvarelliteoksia. Kohteena on luonto ja erityisesti koivut. Taiteen tekeminen virtaa Kahila-Utusen suvussa vahvana.
”Tulin 60-luvulla Vihantiin opettajaksi. Musiikkiharrastus on ollut minulle aina läheisin, mutta sisareni ovat harrastaneet maalaamista ja kun tänne tulin, niin jokin harrastus piti löytää”.

Kirsti Kahila-Utunen on Vihannin Kuvantekijöiden ”akvarellisti”. Maalauskohteena ovat yleensä koivut.

Pirjo Luomajoki on yksi Vihannin Kuvantekijöiden aktiivisista jäsenistä. Akryylimaalauksen pariin hän ajautui entisen yhdistyksen puheenjohtajan, Elvi Matkaselän houkuttelemana. Ennen pensseliin tarttumistaan Luomajoki oli kunnostautunut korttitaiteilijana.
”Elvi sanoi, että tule sinäkin Kuvantekijöihin, osaat sinä maalata, kun korttejakin teet. Mietin asiaa jonkin aikaa, mutta sitten päätin lähteä mukaan ja mukavaa on ollut. On kivaa tehdä käsillä erilaisia asioita. Maalaaminen tulee minun sisältä ja olen saanut taiteen tekemisestä todella paljon”.
Maalaamisen lisäksi tykkää Pirjo Luomajoki keramiikan tekemisestä. Tämä harrastuksen pariin hän kouluttautui Raahe-opiston kurssilla kolme vuotta sitten. Sitä ennen Vihannissa ei vielä ollut omaa keramiikkakerhoa, mutta Luomajoen aktiivisen toiminnan ansiosta sellainen kylälle lopulta saatiin.
”Hankin porukkaa mukaan puhumalla. Nyt meitä on koossa 10, kun 7 vähintään tarvitaan. Särkymävaraakin siis tänä vuonna on”, hän nauraa.

Vihannin Kuvantekijöiden juhlanäyttely piti järjestää jo viime vuonna, mutta koronapandemia siirsi tapahtuman. Pitkältä tuntuneen odottelun jälkeen näyttely saatiin pystyyn ja Pirkko Luomajoen mukaan monet ihmiset ovat kiitelleet sitä, että vihdoin Vihannissakin on näyttely, jota on mielenkiintoista tulla katsomaan.
”Kirjaston väki on kertonut, että väkeä on lapannut näyttelyä katsomassa paljon enemmän kuin silloin, kun täällä on jonkun oudomman taiteilijan näyttely”, toteaa Kirsti Kahila-Utunen.

Takaisin Jutut -sivulle