Uudet urut yhdistyksen voimin

Osmo Hintsala, Matti Heikkinen, Rami Niemi ja Heidi Löppönen toivovat, että Oulaisten kirkon nykyiset urut saataisiin vihdoin uusittua.

 

Oulaisten kirkkoon puuhataan uusia urkuja yhdistyksen voimin. Uuden yhdistyksen perustamiskokous pidetään seurakuntatalolla keskiviikkona 18.12. kello 18. Uusien urkujen hankkimisesta on puhuttu seurakuntalaisten keskuudessa jo vuosia, mutta koska hyvien ja laadukkaiden urkujen hintalappu kohoaa useaan sataan tuhanteen, ei investointi ole ollut vielä mahdollista Oulaisten seurakunnan taholta.
”Seurakunnan talous on tällä hetkellä haastava, kun meillä on tuo kirkon kattoremonttikin meneillään. Emme siksi voi vielä arvioida, millä aikataululla seurakunta olisi voinut lähteä omatoimisesti omasta kassasta tätä hanketta toteuttamaan”, kertoo Oulaisten vs. kirkkoherra Rami Niemi.

Viimeisen naulan arkkuun sille, ettei tämänhetkisiä urkuja kannata lähteä korjaamaan, löi soittimen kunnon läpi käynyt urkutoimikunta. Suurin vika uruissa liittyy huonoon ilmansyöttöön sekä materiaaleista johtuviin soinnillisiin puutteisiin.
”Urkutoimikunnan viesti oli selvä. Näiden urkujen korjaaminen olisi rahan kaatamista kankkulan kaivoon”, Niemi tähdentää.
Ajatus itsenäisen yhdistyksen perustamisesta syntyi Oulaisten kirkkovaltuustossa noin kuukausi sitten. Kokouksessa piti esitelmän Pohjois-Euroopan johtaviin konserttiurkureihin lukeutuva Pétur Sakari. Hän kertoi, että Lahden Sibelius-taloonkin on kerätty yhdistyksen voimin varoja urkujen hankintaa varten.
”Satuin kysymään kokouksessa, että milloin meillekin perustetaan yhdistys. Ja nyt olemme kutsumassa koolle yhdistyksen perustamiskokousta.”, toteavat kirkkovaltuustossa istuvat Osmo Hintsala ja Matti Heikkinen.

Matti Heikkinen korostaa, että vaikka idea yhdistyksestä virisikin kirkkovaltuuston kokouksessa, on nyt perustettava yhdistys täysin irrallaan seurakunnasta. Uuden yhdistyksen tarkoituksena on hankkia rahaa urkuhankintaa varten erilaisilta säätiöiltä ja muista rahoituskanavista. Etsinnässä on rahoittajia, jotka arvostavat musiikkia ja paikallista kulttuuriperintöä.
Heikkisen mukaan urkujen hankinnassa aiotaan edetä askel kerrallaan. Koska kyse on erittäin arvokkaasta hankinnasta, voi projekti kestää useita vuosia.
”Esimerkiksi viiden vuoden päästä olemme tässä asiassa jo paljon viisaampia. Emme ole aikaisemmin tällaista tehneet, eikä tämä käsittääkseni ole kovin yleistä muuallakaan. Mutta koska urkuri Pétur Sakari kertoi meille, että maailmassa on paljon rahaa, kunhan sitä osaa kysyä, niin päätimme kokeilla. Ei se ota jos ei annakaan”.

Tällä hetkellä Oulaisten kirkossa olevat urut on hankittu vuonna 1982. Elinikä ei ole vielä pitkä, mutta Matti Heikkinen arvelee, että yksi pääsyy urkujen huonoon kuntoon on sen huonossa laadussa.
”Silloinkin oli varmaan rahasta tiukkaa ja myös urkuhankinnoissa päädyttiin sitten siihen halvempaan malliin. Olen ymmärtänyt, että näin on tuohon aikaan tehty muuallakin päin Suomea. Vaikka urut ovat iso ja pitkäikäinen soitin, ei sekään kestä pitkään, jos materiaalit ovat huonot”.

Urkujen hinta määräytyy hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon soittimessa on äänikertoja. Tällä hetkellä Oulaisten kirkossa soivissa uruissa äänikertoja on 28. Kanttori Heidi Löppösen mukaan nykyisellä äänikertojen määrällä pärjää, mutta kokonaisuus tarkentuu myöhemmin tehtävän suunnittelun perusteella.
”Äänikertoja vähentämällä ei säästetä laadussa vaan määrässä. Toivottavasti pystymme menemään hankinnassa laatu edellä, jotta urkujen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä”, Matti Heikkinen muistuttaa.

Takaisin Jutut -sivulle