Valtuuston kuulumiset: Kun haluat muutosta, äänestä muutosta

Lautakuntien ja muiden luottamuspaikkojen valinnassa pitää olla lain mukaan tasa-arvoinen 40 prosentin mies/nais suhteella. Onko tämä tasa-arvoa, että pakotetaan osa menemään paikoille, joihin ei ole yhtään kiinnostusta ja halua, vaan kun on istumapaikka varattu, jotta lain määrittämä 40 prosentin suhde tulee toteutettua? Eikö olisi kaikkien etu, että valittaisiin semmoisia henkilöitä paikoille, joilla on se kiinnostus ja halu eikä katsottaisi sukupuolen mukaan? Tasa-arvon kannattaja olen kyllä ja ei tässä pysty tai kannata lakia rikkoa. Nykyään ei haluta erotella sukupuolia, vaan puhutaan ”henkilöistä”, mutta laki vaatii erottelemaan? Tämänkin kauden aikana on havaittu useammassa lautakunnassa henkilöitä, joilla ei ole mitään kiinnostusta osallistua päätöstentekoon, tai sitten ei saavuta edes kokouksiin. Nyt viime aikoina on myös havaittu luottamushenkilöiden eroa lautakunnista, kun neljän vuoden kausi alkaa olla lopuillaan. Lain mukaan eroon tarvitaan pätevä syy (70§), mutta tätä pykälää on katsottu kunnassa sormien läpi ja onhan tuo täälläkin nähty, että erotaan luottamustoimesta, mutta jatketaan varajäsenenä. Toivotaan, että lehdet keräävät poissaolotilastot taas tälläkin kertaa. Omalla kohdalla löytyy yksi hallituksen kokous, johon en osallistunut sairastumisen johdosta ja sivistyslautakunnan jäsenyys, joka on sovittu Matti Heikkisen kanssa hoidettavaksi 50/50.

Mäkelän Antti otti tärkeän asian valtuustossa esille. Tätä samaa asiaa olen pyytänyt jo pitkään ja sama ongelma tulee myös eteen, kun lautakuntien pöytäkirjat tuodaan kokoushallintaan suljetulle puolelle. Osaan kokouksen liitteisiin ei pysty tutustumaan ennen kokousta muuta kuin käymällä luottamustoimen kansliassa virka-aikana, eli tämähän tarkoittaa itselläni, että lähden aikaisemmin Raahesta ajamaan Oulaisiin ja kaupunki maksaa ansionmenetyksen tämän vuoksi. Olen kysynyt asiasta myös kaupunginjohdolta, johon olen saanut vastaukseksi, että voihan niitä tulla katsomaan tänne kaupungintalolle. Kuntalain (22 §) mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan, mutta miten osallistua, jos ei kaikkia päätöksentekoon vaikuttavia papereita ole esillä? Vai pitäisikö jokaisen kuntalaisen käydä katsomassa liitteet kaupungintalolla ja mistä edes tietää, mitä liitteitä on asiaan liittyen, jos niitä ei näe missään.

Seuraaviin kunnallisvaaleihin toivon sellaista väkeä, jolla on ideoita, halua ja paloa osallistua parantamaan omaa asuinpaikkaa. Tästä syystä minäkin lähdin aikoinaan mukaan, koska tuntui, että päätöksenteosta on kadonnut kokonaan se ruohonjuuritaso. Olen tälläkin kaudella kuullut monta kertaa, että ei sitä ennenkään ole näin tehty, mielestäni kaikki uutuus ei ole pahasta. Ensimmäinen kausi valtuustossa on ollut omalta kohdalta todella mielenkiintoinen ja olen saanut perehtyä päätöksentekoon hallituksesta aitiopaikalta. Myös osasta luottamustoimien henkilöistä on tullut minulle oikeastaan ”perheenjäseniä” ja soittelemme päätöksenteosta keskenään puolueeseen katsomatta. Itse olen pyrkinyt keskustelemaan, jotta näen myös erilaisia näkökantoja asiaan, ja kuntalaiset lähestyvät hyvin Whatsappin, mesen ja muiden viestintävälineiden kautta. Tärkeimmäksi päämääräksi näen itse kunnallispolitiikassa avoimuuden. Onko se sitten avoimuutta, että edes koko valtuustokauden päätöksiä ei näy kokoushallinnassa kuin vain kaksi vuotta? Mielipide ehtii päättäjällä muuttua ja takki kääntyä. Kunnanvaltuutettu ja luottamustoimenhenkilö ei näe toisen lautakunnan päätöksiä yhtään enempää kuin kuntalainenkaan, jos ei ole mukana kyseisessä lautakunnassa. Osa aloitteista jää pyörimään virkakoneistoon ja unohdetaan. Pieninkään kuntalaisen esittämä kysymys ei ole vähäpätöinen ja siihen ei voi vastata, että EI TÄÄLLÄ OLE PAKKO ASUA.. Kun saadaan yhteistoiminta toimimaan, niin virkahenkilöiden osalta ja luottamustoimien osalta voimme pyrkiä yhteiseen päämäärään.
Toivon, että kaikille kuntalaisille OULAINEN on paikka, jossa on kiva asua ja elää. Aina tulee jotain sanomista, mutta koitetaan selvitä yhdessä! Vaalit tuovat muutoksen tuulet myös Oulaisiin.
Hyvää Joulunaikaa ja Onnellisempaa Uutta vuotta kaikille Oulaisten perussuomalaisten puolesta.

Mika Antikka (ps.)
kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle