Valtuuston kuulumiset: Me tässä ja nyt

Oulainen on koko Suomen lailla joutunut uuden eteen viime päivien aikana. Ajaessani eilen hiljentyneen keskustan läpi en voinut välttyä ajattelemasta vallitsevan rauhallisuuden kaksijakoisuutta: tunnen suurta hätää Oulaisten yritysten puolesta, sillä hiljentyneet kadut tarkoittavat myös hiljentynyttä myyntiä ja kaupankäyntiä kivijalkamyymälöissä.

Yrittäjien hätä omasta toimeentulostaan on aiheellista ja todellista. He eivät saa kuitenkaan olla pandemian välillisenä tai lopullisena maksumiehenä, vaan heitä on autettava. Valtio ja kunnat velvoitetaan auttamaan yrityksiä, joihin poikkeusolot ja valmiuslain käyttöönotto ovat vaikuttaneet. Sen lisäksi jokainen meistä voi vaikuttaa – juuri nyt on viimeistään aika muistaa kotipaikkakunnan yrittäjiä ja yrityksiä. Meillä on valtavasti tuotteita ja palveluita, joiden hankkiminen onnistuu ihan oman kunnan rajojen sisältä. Käytetään niitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Samaan aikaan tyhjentyneet kadut saavat aikaan huojentuneen olon. Valtionneuvosto on ohjeistanut rajoittamaan liikkumista ja oleskelua yleisillä paikoilla yleisen turvallisuuden vuoksi. Vastaavaa tilannetta ei ole ollut koskaan aiemmin ollut käytössä Suomessa. Kuntalaiset ja kuntapäättäjät ovat uuden edessä. Kuinka järjestää arki niin hyvin kuin mahdollista?

Pandemian vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ovat eristäytyneet koteihinsa. Koululaiset ovat pääosin kotiopetuksessa, joskin varhaiskasvatuksen ja 1-3 luokkien on lupa käydä hoidossa ja koulussa, jos vanhempien työn järjestäminen (kriittiset alat) niin vaatii. Työikäiset ovat siirtyneet työskentelemään koteihinsa, jos mahdollista. Pleksilaseja on ilmestynyt kauppojen kassoilla työskentelevien myyjien suojaksi. Käsien pesusta ja desinfektiosta muistutetaan joka paikassa. Uutiset ovat keskittyneet lähes yksinomaa kertomaan sairastuneiden ja menehtyneiden lukumääriä meillä Suomessa ja maailmalla. Hoitolaitokset ja sairaalat ovat nostaneet valmiutta hoitaa ennustettua pandemiahuippua. Valmiusvarastojen perustamisesta on päätetty ja työaikalainsäädäntöä ohjaavia lakeja on väliaikaisesti ohitettu.

Koko Uusimaa on eristetty. Silti elämä jatkuu. Ihminen sopeutuu ja mukautuu vallitsevaan tilanteeseen, vaikka kyse olisikin väliaikaisesta muutostarpeesta. Nopealla aikataululla kaupunkimme palveluita pystyttiin muuttamaan valtionneuvoston vaatimuksia vastaaviksi. Näistä esimerkkeinä muun muassa koululaisten etäopiskelu, kouluruuan järjestäminen tarvitseville, varhaiskasvatus, ikäihmisten hoiva ja terveydenhuolto. Tiedottaminen on ollut ajantasaista ja kaupungin toiminnassa tehtyjä muutoksia pyritään jatkossakin tiedottamaan kaupungin sivuilla, sekä lehdissä. Kunnallinen päätöksenteko jatkuu, lautakunnat ovat ottamassa käyttöönsä sähköisiä kokouskäytäntöjä. Kaupungin eri toimialoilla työskennellään edelleen. Kuntalaisten kannalta olennaiset palvelut järjestetään. Ihmiset ovat tehneet kuten presidentti Niinistö toivoi: otetaan etäisyyttä fyysisesti, mutta lähentymässä toisiamme henkisesti.

Poikkeava tilanne voi poikia jotain hyvääkin. Lähimmäisestä huolehtiminen ja pysähtyminen ovat tällaisia. Sosiaalisessa mediassa on huomattavasti enemmän kuvia siitä, kuinka etenkin lapsiperheet tekevät yhdessä asioita, iikkuvat luonnossa, laittavat ruokaa ja leipovat. Aikaa on ehkä enemmän nyt kun muu tekeminen on pysähdyksissä? Puhelimen käyttö on edelleen sallittua. Soitellaan tai skypetetään niille, jotka eivät esimerkiksi karanteenin tai riskiryhmään kuulumisen vuoksi pääse poistumaan kotoaan. On edelleen paljon asioita, joiden tekemiselle onkin nyt yllättäen aikaa.

Vaikka Covid- 19 rantautui Suomeen ja Oulaisiin ainakin talouden kannalta huonoon aikaan, niin onko kuitenkaan huonompaa tai parempaa aikaa? Lohdullista on, että emme ole yksin pohtimassa taloudellisia menetyksiä pandemian vuoksi, vaan koko Suomi ja koko maailma on saman tilanteen edessä, kunhan epidemia on selätetty. Selvää on, että tästä johtuvat poikkeusolot tulevat kestämään aikansa. On puhuttu keväästä tai kesästä. Silti me selviämme tästä yksilöinä ja yhteisönä.
Voimaa ja valoa lähestyvään kevääseen kaikille.

Anne Hannus
Oulaisten kaupunginvaltuutettu (kok.)

Takaisin Jutut -sivulle