Valtuuston kuulumiset: Pakka sekaisin

Ei olisi moni uskonut tätä nykyistä tilannetta! Valtuuston ja lautakuntien työskentely on siirtynyt suurimmaksi osaksi etäkokouksiin, myös kauan kaipaamani sähköinen allekirjoituskin tekee tuloaan sekä etäkokoukset netin välityksellä. Ensi vaikutelma kummastakin on positiivinen. Toivotaan myös, että tämänkin jälkeen näitä jäädään käyttämään. Monelle muullekin tämä tilanne on tuonut muutoksia todella paljon, muun muassa etäopetuksen, etätyöskentelyn sekä uudet haasteet yhteydenpidossa kavereihin, perheeseen ja muihin sukulaisiin. Enää ei myöskään riskiryhmään kuuluvia isovanhempia vaivata ja vaaranneta lasten hoidolla.

Ainakin itsellä lapset saavat viettää aikaa vanhempien kanssa ja joudunkin tämän vuoksi olemaan töistä pois noin 50 prosenttia ajasta, mutta itse koen ainakin tämän rikkautena. Lapsille saa aina välillä selittää, miksei voi käydä puistoissa tai miksi jäätte autoon kauppareissun ajaksi, mutta kyllä he ymmärtävät tämän jossain vaiheessa. Vanhustenhuolto on ehkä kriittisin alue, esimerkiksi Kiuruvedellä kuoli samaan hoivakotiin yli 30 prosenttia vanhuksista. Sitä en tiedä miten tämmöistä edes pystyisi estämään? Osa kulkee Covid -19 -kantajana täysin oireettomana, joten ainoa konsti taitaa olla armoton testaaminen.

Varmaan nyt on moni huomannut netin nopeuden tärkeyden ja luultavasti moni on päivittänyt älylaitteensa. Valokuituakin odotellaan kovasti monessa taloudessa. Tilanne on vaatinut paljon mietintää monelta, mistä turvata toimeentulo, kun yritystoiminta on määrätty lopetettavaksi tai perheen tulot ovat tipahtaneet eri syistä. Yrityksien ja lapsiperheiden tuet kulkevat jälkikädessä ja aiheuttavat harmaita hiuksia. Menot yleensä pysyvät samana esimerkiksi yrittäjällä (vuokra/lainamenot 5000 euroa kuukaudessa), mutta mistä tulot? Valtio on avokätisesti tullut takaamaan lainoja Finnveran kautta, mutta nekin pitää maksaa takaisin. Yrittäjät ovat saaneet työttömyysturvan, mutta ei sekään paljon lohduta, jos viivan alle jää vielä miinusta noin 4200 euroa. Epätietoisuus taitaa olla se suurin murhe, isoja painolasteja kannettavaksi moneksi kuukaudeksi. Nyt on ideoiden aika, muutaman esimerkin poimin Oulaisista, renkaanvaihdot pihaan, ostoksien kuljetus kotiin ja jumpat netin kautta sekä yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin puhelimella ja erilaisten sovelluksien kautta.

Jos tästä jotain positiivista haetaan, niin nyt on aikaa omalle perheelle. Myös kotihommia moni harrastaa nyt urakalla ja tekee rästiin jääneitä töitä. Vedetään siis vielä yhtä köyttä ja tehdään jokainen oma osamme sen minkä pystytään, ei tämä loputtomiin kestä kuitenkaan. Iso kiitos eturintamalla työskenteleville hoitajille, siivoojille ja lääkäreille, muitakaan ammattiryhmiä unohtamatta, joiden ansiosta arki kuitenkin yhä pyörii muutostenkin kanssa.

Mika Antikka (ps.)
kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle