Valtuuston kuulumiset: Politiikkaa ja populismia

Talven tulo alkaa lähestyä, vaikka kelit ovatkin vielä varsin lämpimiä. Vuodenvaihteen ja talven tulon voi huomata myös lisääntyneenä poliittisina kannanottoina mielipidepalstoilla ja lukuisissa some-keskusteluissa,nimittäin kuntavaalit alkavat olla ovella.
Tulevissa kunnallisvaaleissa valitaan noin 9000 kuntapäättäjää vajaaseen 300 kuntaan. Ehdokaslistat tulee jättää viimeistään ensivuoden maaliskuussa.

Puolueet metsästävät kuumeisesti ehdokkaita listoillensa. Ehdokkaiden lupaukset ja puheet saavat jopa hieman populistisiakin piirteitä. Some-maailmassa ”kaiken tietävät” tahot arvostelevat politiikkoja ja ns. demokraattisia päätöksiä monestikin ilman minkäänlaista totuuden pohjaa. Itse olen miettinyt populismia ja puskista huutelua jo pitkään, vaikkei ne itseä koskisikaan. Minusta kuitenkin on vaikea pitää populismia demokratian korjaavana toimenpiteenä.
Hyvänä esimerkkinä isolta maailmalta ovat Yhdysvaltain vaalit. Jos mietitään esim. Trumpin menestyksen avaimia, lupaukset palauttaa ylikansallisiin verkoistoihin ja yhteistyökuvioihin valunut valta takaisin kansalle. Tällaiset lupaukset upposivat heikompiosaiseen turhautuneeseen kansan osaan yllättävän hyvin. Onneksi sielläkin enemmistö kansasta ymmärsi yhden kauden jälkeen, että populismilla ei ole pidempiaikaista sijaa päätöksenteossa, vaan järjen ääni ja demokratia veivät voiton. Onnea Joe Biden!

Tulevia kevään kuntavaaleja voidaan pitää poikkeuksellisena sote-uudistuksen ja jo pelkästään koronaepidemian takia. Jos ja kun sote-uudistus menee maaliin, niin palveluiden järjestäminen jatkossa menee maakuntatasoisesti yhdistäen samaan kokonaisuuteen sekä sosiaali- että terveyspalvelut niin perustasolla kuin erikoistasollakin. Leveämmät hartiat mahdollistavat sote-palveluiden saatavuuden ihmisille oikeaan aikaan ja vaikuttavasti. Sotetoimijoiden nimi olisi jatkossa hyvinvointialue.
Sote-uudistuksen jälkeenkin kuntaan jää merkittävä osa peruspalveluita, jotka kunnan tulee järjestää. Näiden palveluiden taso tulee säilyttää laadukkaina lähipalveluina. Koronaepidemian myötä keskusteluun nousee koulujen lähi- ja etäopetus, liikuntapaikkojen ja muiden peruspalvelujen saatavuus ja turvallisuus.

Mielestäni kuntapolitiikassa on kyse arvoista ja kyvystä hoitaa yhteisiä asioita. Vaikeina aikoina on erityistä merkitystä sillä, ketkä niistä päättävät. Tarvitaan aidosti asioista kiinnostuneita henkilöitä, pelkkä puskista huutelu ja nimimerkkien takaa kommentointi ei tuo paljoakaan lisäarvoa ihmisten arkeen. Toivotaan, että saadaan Oulaisiinkin paljon hyviä ehdokkaita, jotka hoitavat yhteistyössä ja demokraattisesti ihmisten asioita parhaan kykynsä mukaan tietenkin talousraamit huomioiden.

Jari Männikkö (sd.)
kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle