Valtuuston kuulumisia: Aurinko nousee huomennakin

”Kun Suomi putos puusta, se kävi äkkiä.”, Ismo Alanko lauloi jo vuonna 1990, tämän laulun sanat ovat soineet päässäni tänä keväänä. Moni yrittäjä on joutunut toivottoman tilanteen eteen. Valtiovalta on estänyt elinkeinotoiminnan harjoittamisen. Menot juoksevat, tuloista ei tietoa. Valtion myöntämät tuet ovat vain laastari, hetkellinen apu vallitsevaan tilanteeseen. Tarvitaan suuria ponnisteluja ja yhteistyötä yhteiskunnan puolelta estääksemme yritysten konkurssit. Yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa, hankkimalla tuotteet ja palvelut kotikaupungista, paikallisilta yrittäjiltä.

Nyt jos koskaan kaupungin hankinnat ovat merkityksellisiä. Millä perusteella hankintapäätökset tehdään? Onko halvin paras päätös kokonaisuuden kannalta? Toivonkin kovasti kaupungin hankintaorganisaation ja yrittäjien välisen markkinavuoropuhelun kehittämistä ja kehittymistä vielä lisää. Esimerkkinä: Mietitään miten saadaan suomalainen peruna pöytään, puolalaisen tilalle. Luodaan työtä ja toimeliaisuutta omaan kaupunkiin.
Yrittäjyys ja elinvoima, yrittäjät luovat työtä ja toimeliaisuutta. Sitä Oulainen tarvitsee juuri nyt, enemmän kuin koskaan!
Perustan ajatukseni tämän kevään koronaepidemiatilanteeseen. Maailma palaa, Suomi siinä mukana. Oulaisissa olemme myös joutuneet toteamaan ympärillä olevan yhteiskunnan sulkeutuvan kuoreensa, yli seitsenkymppisten karanteenit, kotikoulut, turvaetäisyydet, hillittömät mutta tarpeelliset käsien pesut. Tarkoituksena on ollut estää taudin leviäminen keskuuteemme. Tässä on onnistuttu tähän mennessä hyvin. Hintalappu yhteiskunnan sulkemiselle on suuri, tulemme maksamaan tästä euromääräisesti kovan hinnan menetettyinä verotuloina, kaatuneina yrityksinä, yksittäisten ihmisten talousahdinkoina.
Päättäjät tulevat kovan paikan eteen tulevissa talousarvioneuvotteluissa. Verotulot tulevat väistämättä pienenemään. Valtion apu ei ole riittävää kaupungille. Jostakin on rahat palveluihin saatava. Vai leikataanko palveluista? Siirretäänkö investointeja? Siinä mietittävää.
Kaupunkiin tarvitaan lisää veronmaksajia, paikallisille yrityksille lisää ansaintamahdollisuuksia, uusia yrityksiä, uusia ihmisiä. Tarvitaan työtä ja toimeliaisuutta.
Kaupungin elinvoimalautakunnassa toimiessani olen huomannut tarpeen uusille ajatuksille, linjaukset lautakunnassa ovat olleet hyviä, mutta lisää konkretiaa tarvitaan. Elinvoimalautakunta on se työrukkanen mitä Oulaisten kaupungilla ja kaupunginhallituksella on käytettävissään kaupungin elinvoiman kehittämisessä.
Suora lainaus kaupungin nettisivuilta ”Oulaisten kaupungin elinvoimalautakunnan toiminnaksi on linjattu seuraavaa ” Elinvoimalautakunnan tehtäväalueena on elinvoimaisuuden- ja työllisyyden edistäminen elinkeinoja kehittämällä, kaupunkimarkkinointi sekä elinkeino- ja palveluohjelman laatiminen. Esittelijänä toimii elinkeino- ja kehitysjohtaja.”
Olen elinvoimalautakunnassa jäsenenä. Omakohtainen näkemyksenä lautakunnan toiminnasta totean, että työsarkaa riittää Oulaisten kaupungin, kaupunkilaisten ja yritysten elinolosuhteiden kehittämiseksi. Ideoita kaupungin kehittämiseen tarvitaan. Kysynkin, mitä me voisimme tehdä kaupungin kehittämiseksi? Löydettäisiinkö yhdessä viisastenkivi kaupungin elinvoiman kasvattamiseen? Otan mielelläni palautetta, ideoita, sekä ehdotuksia vastaan; email tommi.oja@oulainen.fi. Kaupungin kehittäminen on yhteinen asiamme.

Kehittelin itse seuraavanlaista markkinointikampanjan runkoa kaupungin elinvoiman kehittämiseksi elinvoimalautakunnalle.
Toteutetaan, markkinointi kampanja.
Kampanjan tavoitteena on muuttaa Oulainen muuttovoitto kaupungiksi.
Miten se saadaan onnistumaan?
Mielikuvaa kaupungista, hyvänä paikkana perustaa perhe, kasvattaa lapset, olla ja elää, on kehitettävä.
Tehdään markkinointikampanja Oulaisten kaupungista, yhteistyössä paikallisten yritysten, yhteisöjen sekä kaupungin kaikkien hallintokuntien kanssa.
Kampanjan tarkoitus on kirkastaa ajatus siitä, miksi Oulaisissa on hyvä olla ja elää.

Muutamia esimerkkejä vahvuuksistamme:
Meillä on terveet koulut, pieniä kyläkouluja, turvallinen kaupunki, hyvät liikenneyhteydet, toimiva palveluverkosto, kuituverkko, hyvät harrastusmahdollisuudet, luonto, palvelut, tilaa olla ja hengittää.

Oulainen tukipaketin markkinointi. Tämän markkinointi on unohtunut.

1.Ensimmäisen oman asunnon Oulaisista ostavalle maksettava tuki 2000 euroa
2. Lapsiavustus syntyvästä lapsesta 500 euroa
3. Oulaisiin muuttavan lapsiperheen tuki 500 euroa per lapsi.

Kohdistetaan;
1) 23-35 vuotiaille nuorille, nuorissa on tulevaisuus.
 Ajatus selväksi, miksi Oulaisiin kannattaa muuttaa, miksi kannattaa perustaa perhe Oulaisiin? Meillä on asiat täällä paremmin kuin monessa muussa kaupungissa Suomessa.
2) Fennovoiman työntekijöille, tehdään valmiiksi asuntoesitteet, mainokset kaupungin palveluista.
Fennovoima siirtää pääkonttorin Pyhäjoelle 2021. Asukkaita tulee alueellemme, meidän pitää tehdä kaikkemme, että saamme oman osamme uusista asukkaista. Tarvitaan markkinointia! Tarvitaan yhteistyötä!
Kehitetään yrityspalveluja kaupungissa toimiville yrityksille, kehitetään hanketoimintaa, lisää hankkeita tarkoittaa aina myös lisää rahaa yrityksille.

PS. Olen ilahtuneena seurannut kevään aikana nuorten perheiden ja parien uskoa tulevaisuuteen, paluuta kotikaupunkiin, oman talon hankintaa.
Näitä toimenpiteitä tarvitaan lisää. Nämä nuoret parit ja nuoret perheet rakentavat kaupunkiamme omalla panoksellaan. Heissä on tulevaisuus.

P.S.S Kesäkausi urheilussa on alkamassa. Käydään katsomassa paikallisten urheilijoiden kilpailuja sekä joukkueiden pelejä lajista riippumatta. Oulaisten Huiman miesten jalkapallojoukkueen ensimmäinen kotipeli on lauantaina 27.6. Tervetuloa kannustamaan paikallista joukkuetta!
Aurinko nousee huomennakin.

Tommi Oja (kok.)
kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle