Valtuuston kuulumisia: Kesäkärpästen pörinää

Tätä kirjoittaessani kesä on kauneimmillaan. Hyttysiä piisaa. Juhannus oli lämpimin miesmuistiin. On ollut mukava nähdä kaupunkikuvassa kesäkioskien ja kahviloiden avautumista nyt kesän alkumetreillä. Yrittäjät pääsevät hankkimaan elantoaan. Ihmiset ovat lähteneet liikkeelle kodeistaan. Koronaepidemia näyttää taittuvan Suomessa.

Oma koronakevät luottamustoimissa on ollut koronaan liittyvien asioiden täyttämä. Kaupunginhallituksessa on koronan aiheuttamat asiat ohjanneet päätöksentekoa kovasti. Tietotekniikan taitoja on harjoiteltu kokouskaranteenissa kotona Teams-kokousten kautta. Pikkuhiljaa etäkokoukset alkoivat luonnistumaan. Nyt ollaan jo onneksi palattu perinteiseen kokousmalliin kasvotusten, turvavälejä noudattaen.Eniten keskustelua aiheutti kaupunginhallituksen päätös lomauttamisesta ja päätös perua lomautukset. Molemmat päätökset olivat mielestäni hetkessään oikeat.Päätös perua lomautukset on mielestäni oikea ratkaisu tässä tilanteessa. Meillä Oulaisissa on tähän taloudellinen mahdollisuus. Elämän täytyy jatkua, asioiden kehittyä. Elinvoimalautakunnassa olemme kevään aikana käyneet läpi Oulaisten elinvoiman kehittämiseen liittyviä asioita. Koen elinvoiman kehittämisen tärkeäksi tehtäväksi Oulaisten kaupungin tulevaisuuden kannalta. Tarvitsemme uskallusta ajatella asioita uusiksi, tehdä yhteistyötä uusiin suuntiin, vanhoja yhteistyökuvioita unohtamatta. Nykyinen hallintosääntö ohjaa vastuuta enemmän lautakunnille ja lautakunnan jäsenille. Lautakunnat ovat paljon vartijoina meillä Oulaisissa, virkamiehet esittelevät ja lautakunnat päättävät. Tästä syystä vaaditaan hyvä valmistelu esittelijältä sekä päätettäviin asioihin perehtyminen lautakunnan jäseneltä. Lautakunnan jäsenillä on vastuu päätöksistään.

Kaupungin hankinnoista ja hankintapolitiikasta olen saanut paljon yhteydenottoja. Markkinavuoropuhelua hankinnoista vastaavien virkamiesten ja paikallisten yrittäjien kanssa tulee lisätä. Tässä pieniä esille tulleita ehdotuksia:
Kaupungin verkkosivuille voisi lisätä kohdan tulevien vuosien hankinnat, sivuilta voisi nähdä suunniteltuja hankintoja, tehdä ennakkotiedusteluja hankinnan tekijälle. Luulenpa tästä olevan hyötyä myös palvelun hankkijalle. Osassa Suomen kunnista on käytössä hankinnoista vastaaville virkamiehille yritysvaikutuksen arviointimalli. Yritysvaikutusten arviointi auttaa tunnistamaan hankinnan vaikutukset ennen päätöksentekoa. Miten hankinta vaikuttaa paikalliseen yrityskenttään? Myös meillä täällä Oulaisissa voitaisiin tällainen malli ottaa käyttöön. Hankinnan tekevän virkamiehen olisi aina tutkittava, miten hänen tekemänsä hankinta vaikuttaa paikallisten yrityksien toimintaan. Uskon tällä saavutettavan hyötyä molemmin puolin. Asian eteenpäin vieminen vaatii vain poliittista tahtoa. Ei mitään muuta. Halutaanko Oulaisten kaupungin ja Oulaisissa olevien yritysten menestyvän?

Oulaisten kokoomuksen kesäkärpäset pörräävät tulevana perjantaina kello 18.00-20.00 livelähetyksen muodossa osoitteessa livekuvaukset.fi sekä samaan aikaan Oulaisten kokoomuksen Facebook-profiilissa. Keskustellaan ajankohtaisista asioista, paikalla paikallisia kokoomuslaisia sekä alueen vaikuttajia, muun muassa Hanna Saari Kalajoelta. Lähetys tulee suoraan Oulaisten Petäjäskoskelta, kannattaa seurata ja osallistua! Otan mielelläni vastaan palautetta, ideoita, kaupunkimme ja alueemme kehittämisen eteen osoitteessa: tommi.oja@oulainen.fi . Yhteistyöllä voimme saada paljon aikaan. Hyvää kesää, lomanviettäjille rauhallista kesälomaa, käyttäkää paikallisia palveluita. Nyt on sen aika.

Tommi Oja (kok.)
kaupunginvaltuutettu

 

Takaisin Jutut -sivulle