Valtuuston kuulumisia: Lomatunnelmissa

Kirjoittelen tätä vihdoinkin alkaneella kesälomallani. Valtuuston kokouksia ja seminaareja ei tänä vuonna ole ollut juuri nimeksikään ja viimeisestäkin on noin kaksi kuukautta. Ennen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kesälomia saatiin kuitenkin positiivisia uutisia valtion taholta.

Nimittäin saimme tietää, että valtion lisätalousarviossa osoitetaan kunnille lisää rahaa. Sen johdosta kaupunginhallitus pystyi perumaan henkilöstölle osoitetut ja jo päätetyt lomautukset. Melkoisen raskas ja ikävä yt-jumppa sai positiivisen lopun, kun taloudelliset perusteet poistuivat lomautuksilta valtion avun myötä. Vaikka koronatilanne on meillä täällä Suomessa ja varsinkin täällä meidän alueella hyvin hallinnassa, niin maailmalla se kuitenkin vielä ”jyllää” ja talousvaikutukset tulevat olemaan jättimäiset. Vaikka EU:n elvytyspaketti jakaa mielipiteitä, niin itse teollisuuden palveluksessa olevana olen suhteellisen tyytyväinen paketin syntyyn, niin kuin kaksi kolmesta suomalaisesta on lehtien kyselynkin mukaan. (Maaseudun tulevaisuus, Hufvudstadsbladet ja verkkouutiset).

Huoli yhteisvastuun kasvusta on mielestäni tässä kohtaa pienempi kuin huoli talouden pitkittyneestä täyspysähdyksestä. Koronakriisin hoidossa tulisi olla pragmaattinen ja ottaa huomioon ratkaisun käytännön vaikutukset euroalueen talouteen. Euroalue tarvitsee erilaisia investointeja talousahdingosta nousemiseksi ja elpymisrahasto on siihen erittäin hyvä työkalu. Suurelta osin EU:n alueelle suuntautuva suomalainen vienti ”yskii” niin kauan, kuin koronan aiheuttama taantuma jatkuu muissa EU-maissa. Suomelle on tärkeää olla yhteisrintamassa EU-maiden kanssa, jotta taantuma jäisi mahdollisimman lyhyeksi ja pelastettaisiin näin työpaikat irtisanomisilta ja lomautuksilta. Velalla pelottelu ei ole tässä tilanteessa tarkoituksenmukaista, vaan nyt on tärkeämpää keskittyä koko euroalueen elvyttämiseen, kuin ennenaikaiseen velanvastaiseen taisteluun. Toivottavasti pääsemme mahdollisimman nopeasti normaaliin arkeen ja mahdollisimman moni saisi pitää työpaikkansa tämän koronakriisin jälkeenkin. Näin lomalla ollessa kuitenkin ajattelin suunnata ajatukset hetkeksi pois näistä asioista ja virkistäytyä.

Itse virkistäydyn parhaiten luonnossa ja se meillä täällä Suomessa on kaikkia lähellä. Oulaisissakin on hyviä luontopolkuja ja ulkoilureittejä moneen makuun, esimerkkinä Isojärven ja Ahvenlammin polut ja laavut, missä on helppo irtautua arjen hälinöistä. 
Hyvää loppukesää kaikille lukijoille!

Jari Männikkö (sd.)
kaupunginvaltuutettu

Takaisin Jutut -sivulle