Vanhasta koulusta loma-asunto

 

 

Maarit ja Kim Penttilän loma-asunto on täynnä viehättäviä ja tyyliin sopivia yksityiskohtia. Esineitä on löydetty kierrätyksestä ja tuunattu itse.

”Tämä on sellainen ikuisuusprojekti”, luonnehtii Maarit Penttilä hymyssä suin vanhan hirsirunkoisen talon sisätilojen remontointia.
Hanke aloitettiin viitisen vuotta sitten, kun Maarit ja hänen puolisonsa Kim ostivat talon Kimin vanhemmilta. Vuonna 1928 rakennettu talo on toiminut ennen Rautosen kouluna, mutta koulutoimintaa siinä ei ole ollut enää vuosikymmeniin.

Sisätilojen muutostyöt aloitettiin entisestä liikuntasalista. Se on jaettu makuuhuoneeksi, oleskelutilaksi ja sinne on rakennettu vessa ja kodinhoitopiste. Hirsiseinät on otettu esiin tapettikerrosten alta ja hiottu puhtaalle puupinnalle.
”Seinien välistä löytyi tilkkeenä käytettyjä sammalta, havuja ja puolukan varpuja. Talo hengittää hyvin ja on huolellisesti rakennettu”.
Eristeiden joukosta löytyneitä sota-aikaisia sanomalehtiä hän on suoristanut ja laittanut kehyksiin tauluksi. Muutenkin talossa on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Huonekaluja ja astioita on hankittu kierrätyksestä, ja niitä on myös löytynyt talon vintiltä sekä vanhasta navetasta. Sisustuksessa on käytetty mm. raakalautaa seinäpaneelina ja kierrätettyä lautaa kattolistoina. Kekseliäisyydellä, viitseliäisyydellä ja kierrätyksellä rakennetut ratkaisut eivät välttämättä maksa rahaa.

 

Luokkahuoneesta tehtyyn avaraan olohuoneeseen mahtuu isompikin porukka viettämään aikaa yhdessä.

 

”Kiinnostuin sisustamisesta siinä määrin, että halusin suorittaa alan ammattitutkinnon. Opiskelin Kalajoen Artemassa vuoden työn ohella ja valmistuin sisustusalan ammattitutkinnosta vuonna 2017. En tee sisustussuunnitelmia työkseni, mutta olen antanut pyydettäessä ystäville vinkkejä esimerkiksi jonkin hankalan nurkkauksen kalustamiseen. Koulutuksesta sai perustan esineiden asetteluun ja sijoitteluun, siihen on tietty kaava. Luen myös paljon sisustuslehtiä ja niistä saa paljon vinkkejä, miten yhdistää modernia ja vanhaa”.
”Tykkään itse neutraaleista, maanläheisistä väreistä, mutta tyttären huoneeseen on tulossa viidakkoteemaa: Räiskyvän turkoosinsininen seinä ja paljon viherkasveja. Remontin suhteen meillä ei ole kiirettä. Mennään fiiliksen mukaan ja pidetään aina välillä taukoja. Tiloja on remontoitu huone kerrallaan, niin että talossa pystyy kuitenkin koko ajan asumaan samaan aikaan”.

 

Vanhan koulun muuntuessa asuinkäyttöön tulee höyläpenkistä pöytätaso ja liikuntasalista viihtyisä oleskelutila.

 

Maaritin ja Kimin koti sijaitsee Oulaisten keskustassa, vain kuuden kilometrin päässä loma-asunnosta. Silti vanhan koulun tunnelma on täysin erilainen kuin kotona. Se on ihan eri ympäristö, jossa mieli lepää, saa puuhastella rauhassa, työt ja kiireen tuntu unohtuvat. Vanhassa talossa lattia tai muutkaan pinnat eivät ole täysin suorassa ja siellä voi olla itsekin rennosti. Väljissä tiloissa mahtuu isompikin porukka viettämään aikaa yhdessä. Seuraavaksi vanhalle koululle on tulossa omat huoneet perheen lapsille ja lopuksi on vuorossa vielä keittiön remontoiminen.

Sonja Kukkola

Takaisin Jutut -sivulle