Vanhojen kuvien lumoissa

Kuvailloissa käy säännöllisesti noin parikymmentä ihmistä merijärvisiä kuvia tunnistamassa. Kuva: Jarmo Tyyskä

 

Valokuvissa on voimaa ja ne ovat tärkeä osa historiaa. Valokuvien avulla voidaan perimätietoa siirtää hyvin havainnollisesti eteenpäin sukupolvelta toiselle.

Merijärvinen kauppias Juho Hemminki (1880 – 1954) oli valokuvannut ja tallentanut lasinegatiiveja ja filmejä puiseen laatikkoon, joka oli jäänyt hänen perillisilleen.
”Arvokas laatikko oli säilytetty vuosikymmenten ajan ja Hemmingin talossa asunut Anja Eilola oli kirjoittanut laatikkoon luovutustodistuksen, jolla laatikon sisältö lahjoitettiin Merijärven kotiseutuyhdistykselle. Toimijoiden vaihtuessa yhdistyksessä laatikko oli kulkeutunut Merijärven kunnanviraston vintille ja jäänyt sinne unohduksiin”, kertoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Alaranta.
Vuoden 2019 toukokuussa aloitettiin RieskaLeader-tuella hanke Merijärven kirjaston lehtileikkeleiden digitoimiseksi. Kirjastosihteeri Tuula Alin-Biari Musafiri oli huomannut lehtileikkeiden kärsivän ajan kuluessa selailemisesta ja kopioimisesta ja ehdotti Alarannalle aineiston digitoimista. Materiaalien kartoituksen yhteydessä myös Juho Hemmingin noin 2500 lasinegatiivia ja filmiä sisältänyt vanha dynamiittilaatikko löytyi yllättäen kunnanviraston vintiltä.

Merijärviset ovat tunnistaneet kuvissa näkyviä ihmisiä ja tapahtumia. Kuvien tunnistustyötä on tehty netissä, joten siihen ovat voineet osallistua myös Merijärveltä pois muuttaneet historiasta kiinnostuneet ihmiset. Kuvat löytyvät osoitteesta merijarven-kotiseutuyhdistys.kuvat.fi. Lisäksi syyskuusta lähtien on järjestetty tunnistamisiltoja joka torstai klo 16:30 – 19:00 Koivupuhdon koulun ruokasalissa. Tunnistamisilloissa kaikki kuvat käydään läpi, nimetään uusia kasvoja ja vahvistetaan aiemmin tunnistetut henkilöt.
Hanketyöntekijä Mikko Ojan ja vapaaehtoisen projektiavustajan Anna-Kaija Toppilan järjestämät tunnistamisillat ovat olleet hyvin suosittuja, ja niihin on joka kerta osallistunut noin 30 henkilöä. Eikä ihme, sillä vanhoissa valokuvissa on ikuistettuna niin tähkäpäiden keräämisen iloa ja riemua kuin sodan aiheuttamaa suurta suruakin. Vanhimmat tunnistetut kuvat ovat olleet 1920-luvulta, jolloin Merijärvelle on kaivettu Toholan kanavaa.

Valokuvan ottaminen on ollut juhlatilaisuus, johon on pukeuduttu parhaimpiin vaatteisiin ja etsitty jalkaan kengät, jos sellaiset on sattunut omistamaan. Valokuvista näkyy ajan muoti, 1940-luvun alussa pussihousut ja hatut sekä isonappiset pompat. Erilaiset vanhat rakennukset, pihapiirit ja maatalouden menetelmät herättivät muistoja henkiin. Esimerkiksi miilun kokoaminen ja polttaminen on ollut iso työ ja valokuvaamisen arvoinen asia. Muistettiin, että miilutöiden mestarina toiminut Antti Saarilampi oli asunut korsussa töiden ajan.
Hemmingin kuvien lisäksi kuntalaiset ovat toimittaneet omista kotialbumeistaan kuvia digitoitaviksi kotiseutuarkistoon. Näitäkin kuvia on kertynyt jo parituhatta kappaletta. Hanke kestää elokuun loppuun saakka ja siihen mennessä iso tunnistamisurakka yritetään saada valmiiksi.

Takaisin Jutut -sivulle