Verkostoituminen kannattaa

Oulaisten Yrittäjien puheenjohtaja Niko Ahvenlampi ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja Elina Piippo vannovat yhteistyön nimeen.

 

Yksinyrittäminen on suosituin yrittämisen muoto Oulaisissa. Kaupungin yrityksistä vajaat 200 on yrityksiä, joissa on vain yksi työntekijä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja Elina Piippo tietää omastakin kokemuksestaan, miksi juuri yksinyrittäminen on niin suosittua.
”Yksinyrittäjyys verrattuna suuryritykseen on paljon joustavampaa, koska voit kääntää laivaa paljon nopeammin kuin muita työntekijöitä työllistävässä yrityksessä. Olen itse esimerkiksi muuttanut jo useamman kerran omaa liiketoimintasuunnitelmaani”, toteaa Elina Piippo.
Elina Piipon mukaan yksinyrittämisen suosio näkyy jo yläkouluikäisten ja tätä vanhempien nuorten keskuudessa. Heitä ei kiinnosta tavanomainen ”konttorityö” kello 8-16, vaan he haluavat kerryttää tulonsa ansiotyön lisäksi freelancerina tehtävistä keikkatöistä.
Suurin peikko yrittäjän polulle astumisessa on usein se, että varmuus tulojen riittävyydestä varsinkin uran on heikko. Elina Piippo kuitenkin kannustaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita tutkimaan rohkeasti eri tukimuotoja, joita löytyy tällä hetkellä aika hyvin. Yksi tällainen on yrittäjän työmarkkinatuki, jota voi hakea tällä hetkellä vielä kesäkuun loppuun saakka.
”Toivottavasti työmarkkinatuesta tulee pysyvä malli, jotta se kynnys yrittäjäksi ryhtymiseksi ei kasva liian suureksi. Vaikka kyse on vain muutamista satasista, on siitä yrittäjyyden alussa iso apu. Yrittäjän työmarkkinatuen jatkuminen olisi koko Suomen kansantaloudenkin kannalta hyvä juttu”, sanoo Oulaisten elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari.

Elina Piippo toteaa, että PPY:n yksinyrittäjäverkoston tarkoituksena on ottaa kontaktia Oulaisten alueen yksinyrittäjiin. Aikaisemmin kontaktointi on ollut paikallisyhdistyksen harteilla. Tavoitteena on saada yksinyrittäjille samat palvelut kuin suuremmilla yrityksillä.
”Tärkeää on, että yksinyrittäjät arvostaisivat omaa työtään ja olisivat mukana esimerkiksi työterveyshuollon piirissä. Varsinkin näin korona-aikana yksinyrittäjän leipä on mennyt aika tiukaksi ja oma jaksaminen nousee entistä suurempaa rooliin. Yksinyrittäjällä kaikki vastuu on aina yksillä hartioilla”, muistuttaa Elina Piippo.
Vaikka ihminen on yksinyrittäjä, ei se tarkoita sitä, että hän olisi omien huoliensa kanssa yksin. Elina Piipon johtaman yksinyrittäjäverkoston lisäksi yksinyrittäjä voi ottaa yhteyttä Oulaisten yrittäjäyhdistykseen ja kaupungin Yrityspalvelukeskukseen. Myös seurakunta auttaa yrittäjiä omalta osaltaan.
”Meillä on täällä lukematon määrä erilaisia mahdollisuuksia. Nyt on aika alkaa luoda yksinyrittäjäverkostoa tänne Oulaisiin. Juuri verkosto on se juttu yksinyrittäjälle. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa ja yrittäjät voivat käyttää toistensa palveluja, vaikka olisivatkin kilpailijoita keskenään. Ei se minulta ole pois, jos suosittelen jollekin toiselle omaa vakiparturiani- tai hierojaani. Se hyvä tulee joku päivä minulle vielä takaisin”, uskoo Elina Piippo.
Tuore Oulaisten Yrittäjien puheenjohtaja Niko Ahvenlampi toteaa, että yksi helppo tapa verkostoitua on liittyvä paikallisen yrittäjäyhdistyksen jäseneksi. Noin 160 euron vuosimaksulla saa esimerkiksi tärkeää lakipalvelua.
”Kyllä minusta yrittäjäyhdistys on paras paikka verkostoitua. Itsekin jouduin turvautumaan yrittäjän urani alussa lakiavun puoleen”, kertoo Niko Ahvenlampi.
Korona-aikana kasvokkain tapahtuvia verkostoitumismahdollisuuksia ei juurikaan ole, mutta onneksi on olemassa internetti ja erilaiset etäviestintävälineet. Yksi esimerkki tästä on vielä viime keväänä yksinyrittäjäkahvilan nimellä kulkenut foorumi, joka tottelee tätä nykyä nimeä Ellun salakapakka. Kyse on Microsoft Teamsin välityksellä pidettävästä keskusteluyhteisöstä, joka järjestetään perjantai-iltaisin kello 19-20. Mukaan maailmaa parantamaan pääsevät myös kaikki yrittäjäyhdistykseen kuulumattomat yksinyrittäjät.

Takaisin Jutut -sivulle