Vertaistukea aloittavalle yrittäjälle

Eeva Aittakumpu muutti keväällä Kuusamosta Oulaisiin ja perusti oman yrityksen. Tukena yrittäjyyden alkutaipaleella hänellä on ollut yrityskummi.

 

Kuusamolaisesta Eeva Aittakummusta tuli oulaistelainen viime keväänä. Vieraalle paikkakunnalle muuttamista vauhditti Oulaisista kotoisin oleva poikakaveri sekä opiskelupaikan vaihto Centria ammattikorkeakouluun Ylivieskaan.
”Opiskelen verkossa yhteispedagogiksi. Sain keväällä töitä Oulaisista ja ajattelin, että muutan joko tänne tai Ylivieskaan. Päädyin Oulaisiin”, hymyilee Eeva Aittakumpu.
Oulaisiin muuttamisen jälkeen alkoi Eeva Aittakummun päässä pyöriä yhä enemmän ajatus oman yrityksen perustamisesta, joka liittyisi läheisesti hänen opiskelemaan alaan. Syntyi yritys nimeltä Koti- ja Hoivapalvelut Mukanas. Yritys tarjoaa palveluja niin ikäihmisille kuin lapsiperheillekin. Aina vanhusten hoivapalveluista siivousapuun.
”Lapsiperheille minä pystyn tarjoamaan lapsenhoitopalveluja, jos esimerkiksi lapsi sairastuu ja vanhempi ei pysty jäämään kotiin. Minulla on kokemusta myös erityislapsista”, Aittakumpu selvittää.

Tähän mennessä Eeva Aittakumpu on markkinoinut yritystään nettisivujensa lisäksi sosiaalisessa mediassa. Hyvän kokemuksen hän sai myös jalkautumisesta paikalliseen ruokakauppaan.
”Sain Oulaisten K-Supermarketin kauppiaalta luvan markkinoida yritystä parina päivänä heidän kaupassa. Keitin siellä kahvia ja juttelin ihmisten kanssa. Erityisesti vanhempi väki kävi paljon juttelemassa”, hän iloitsee.
Vaikka Eeva Aittakummun veli on yrittäjä ja toinen sisko työskentelee tilitoimistossa, tuntui Aittakummusta, että jostakin olisi hyvä saada lisää tietoa yrittäjyydestä. Hän kuuli sattumalta Suomen Yrittäjien hallinnoimasta yrityskummi-toiminnasta ja päätti hakea yrityskummia Oulaisista. Vuorokauden kuluttua lomakkeen lähettämisestä puhelin soi ja oma yrityskummi oli löytynyt.
Eeva Aittakummun yrityskummiksi lupautui pitkän linjan kuntosaliyrittäjä Tapani Sipilä. Aittakummun mielestä Tapani Sipilä oli oiva valinta yrityskummiksi, koska hän tuntee Oulaisissa lähes kaikki mahdolliset ihmiset. Tähän mennessä kaksikko on tavannut kaksi kertaa. Lisäopastusta Aittakumpu saa aina niin halutessaan.
”Ensimmäisessä palaverissa kävimme läpi yritystä, ja yrityskummi neuvoi, mihin alkujuttuihin kannattaa kiinnittää huomiota, kuten esimerkiksi auton verovähennysoikeuteen. Toisella kerralla hänen mukana oli vanhempi yrittäjä, joka kertoi omia kokemuksiin yrittäjyydestä”.
Eeva Aittakummun mielestä yrityskummitoiminta on ennen kaikkea hyvää vertaistukea.
”Monesti yrittäjät ovat alussa aivan yksin, eikä kaikilla ole välttämättä ketään kuka voisi näissä asioissa auttaa”, hän muistuttaa.
Eeva Aittakummulla on kovat tavoitteet yrittäjän uralla. Toiminta pelkästään Oulaisissa ei nuorelle naiselle riitä. Vuoden vaihteen jälkeen palveluja on tarkoitus markkinoida myös Merijärvelle.

Takaisin Jutut -sivulle