Viherpeukalot valmiina puutarhatöihin

Ämpäriperunoiden kasvattaminen ja lavaviljelyt ovat kasvattaneet suosiotaan. Kuva Mikko Oja

 

Tämän kevään ja kesän aikana Johanna Liljalla on uusi, mukava tehtävä. Hän opettaa puutarhaterapiaa Teamsin välityksellä Kuopion Snellman Edussa.
”Aluksi pelkäsin, että yhteisöllisyys jää toteutumatta verkon kautta järjestettävässä opetuksessa, mutta yllättävän tyytyväinen olin kuitenkin. Olemme Ojan Mikon kanssa tehneet valmiiksi videoita, joissa näytän konkreettisesti, miten eri työvaiheet tehdään”.
”Eksyin tälle alalle, kun kukkakauppaan tarvittiin tuuraajaa. Valmistuin floristiksi 2004, puutarhaterapeutiksi 2006 ja myöhemmin suoritin floristimestarin ammattitutkinnon”, kertoo Johanna alan valinnastaan.
Hän on toiminut pitkään muun muassa floristien ja puutarhaterapeuttien opettajana.

Puutarhaterapia on työterapeuttinen menetelmä, jota Johanna tekee yhteistyössä psykoterapeutti Maarit Engbergin Moment of Serenity Oy:n kanssa.
”Koen, että yhteistyö on voimaa ja koulutuspaketeista tulee näin parempia. Tänä keväänä tehtiin Kalajoelle päiväkoti JES:in pihalle aistipuutarha. Puutarhassa herätellään kaikkia viittä aistia. Olemme kylväneet lasten kanssa auringonkukkia äitienpäiväksi ja seuraavaksi on vuorossa kastematojen kylvö kasvulaatikoihin. Samalla lapset saavat luontotietoutta ja valmiuksia kouluun”.
Johannan yritys Monipalvelu Lilja Oy tarjoaa pihasuunnittelua ja pihan rakentamista. Maatöistä ja kasveista Johanna pyytää tarjoukset paikallisilta toimijoilta ja pystyy näin toteuttamaan tarvittaessa asiakkaalle koko paketin suunnittelusta valmiiseen pihaan sekä neuvomaan kasvien hoidossa, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään.

”Toteutan myös pieniä projekteja. Jos esimerkiksi jokin pihan nurkkaus askarruttaa tai pensaita pitää leikata, niin konsultoin niissä mielelläni”.
Pensaiden ja puiden leikkaamisessa on hyvä ottaa huomioon kuukalenteri. Silloin niille koituu leikkaamisesta vähiten haittaa.
Puutarhatrendit ovat kehittymässä aiempaa luonnonmukaisempaan suuntaan. Enää ei välttämättä laiteta kaikkea betonisiin istutuslaatikoihin, vaan pihaan saatetaan jättää luonnontilaisia alueita, joista pörriäisetkin tykkäävät. Pihan toiminnat jäsentyvät elämän mukaan ja sen kannattaa antaa kehittyä perheen tilanteen mukaan. Aluksi uuteen pihaan voi suunnitella kulkuväylät ja jonkin istutusalueen ja myöhemmin miettiä ja katsella, mikä mihinkin sopisi.
Tällä hetkellä ajankohtaista on ensi kesän pihapuuhien suunnittelu, tarvikkeiden hankinta ja välineiden huolto. Tietenkin myös siemenkylvöt, koulinta ja ruukkuistutukset. Ihan kohta maa alkaa vihertää ja päästään näkemään kasvun ihmeitä.

Takaisin Jutut -sivulle