Viisikymppisenä takaisin koulunpenkille

Jouko Törmälän mielestä kannattaa ehdottomasti lähteä opiskelemaan vielä aikuisiälläkin.

 

Oulaisten JEDU:n sosiaali- ja terveysalan yksikön käytävillä näkee monenikäisiä opiskelijjoita. Yksi heistä on 52-vuotias Jouko Törmälä, joka aloitti lähihoitajan opinnot elokuussa.
Törmälä on tehnyt vapaaehtoistyötä Punaisella Ristillä. Hänellä on vahva halu auttaa ihmisiä, joten lähihoitajaksi opiskelu tuntui oikealta. Vaikka valtaosa opiskelijoista onkin nuoria, porukka on Törmälän mukaan hyvin yhtenäinen.
”Näin vanhempana opiskelijana nuoremmilta saa valtavasti lisätukea ja energiaa. Ikäeron tietysti huomaa, mutta täällä on todella hyvä yhteishenki. Siinä missä minä pyydän nuoremmilta apua ItsLearningin käytössä, he vastaavasti kysyvät minulta neuvoja laajemman elämänkokemukseni takia.”
Törmälän mielestä kannattaa ehdottomasti lähteä opiskelemaan vielä aikuisenakin. Hän itse opiskelee työttömyysetuudella, ja tuntee opiskelemisen olevan paljon mielekkäämpää kuin kotona loikoilun työtä etsiskellen. Törmälä painottaa, ettei koskaan saa ajatella olevansa liian vanha opiskelemaan.
Törmälän vastuuopettaja Leena Lähdesmäki-Mäkinen kertoo, että aikuisryhmässä on tällä hetkellä opiskelijoita 11, joista nuorin on 19-vuotias ja vanhin 52. Hänen mielestään opiskelumotivaatiossa ei näe eroa nuorten ja vanhempien opiskelijoiden välillä, mutta toki motivaatio on eri tyyppistä.
”Aikuiset keskittyvät enemmän työllistymiseen, kun taas nuorten opiskelun rinnalla kulkee aikuiseksi kasvaminen.”

 

Törmälä sekä Lähdesmäki-Mäkinen kertovat, että koululla on hyvä yhteishenki.

 

Myös koulutusjohtaja Tuija Huovinen osallistui haastatteluun, ja kertoi tulevasta uudistuksesta aikuiskoulutukseen liittyen.
”Koulutuskeskus JEDU:ssa voi jatkossa suorittaa joustavammin ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia töiden ohella. Meillä on tarkoituksena käynnistää ensi vuonna iltaopetuksena tapahtuvaa ammatillista koulutusta. Tämä mahdollistaa paremmin työssäkäyville syventää ja täydentää osaamistaan tai kouluttautua kokonaan uudelle alalle.”
Huovinen selventää, että uudistuksen tavoitteena on muun muassa koota nuorten ja aikuisten ammatillinen koulutus yhdeksi kokonaisuudeksi saman lainsäädännön alle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että aikuisen oppijan erityispiirteitä ei enää huomioitaisi.
”Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan ja toteutetaan hänen tarpeitaan vastaava opintopolku. Aikaisempi koulutus sekä työssä ja harrastuksissa hankittu osaaminen otetaan huomioon. ”
Leena Lähdesmäki-Mäkinen kertoo, että JEDU:sta valmistuneet aikuisopiskelijat ovat työllistyneet hyvin ja lähihoitajille on riittänyt töitä jo opiskeluaikanakin.
”Meille tärkeää on yhteistyön tekeminen opettajien ja opiskelijoiden välillä. Näin meiltä valmistuu laadukkaita ja osaavia ammattilaisia.”

Takaisin Jutut -sivulle