Wanha Woima näytti jälleen voimansa

Työnäytöksessä viljaa puitiin traktorikäyttöisellä puimakoneella.

 

Wanhan Woiman Syyssouwi Törmänhovin ja Perinnekeskuksen alueella oli hiljaisen kevään ja kesän jälkeen erittäin odotettu ja toivottu tapahtuma.
”Järjestelyt ovat sujuneet mukavasti. Etenkin lauantaina sää suosi ja järjestäjät ovat saaneet tapahtumassa kävijöiltä kiitosta”, iloitsee tapahtumasihteeri Tuula Aitto-Oja.
”Tästä haluttiin tehdä leppoisa, ei virallinen, ulkoilmatapahtuma, jossa voi vapaasti pistäytyä ja näkee ihmisiä. Souvihan tarkoittaa askaretta tai puuhaa. Ohjelmassa on muun muassa syyssadon myyntiä, työnäytöksiä ja museot ovat avoinna. Syyssouwista tehtiin oma tapahtumansa, ei pienoiskonepäiviä. Paraateja tai ajoneuvokulkueita ei tilaisuuteen liitetty”, hän jatkaa.
Perinnekeskuksen alue kehittyy koko ajan. Tämän kesän aikana on kunnostettu Kuntun mökkiä. Mökkiin on laitettu piippu, hella ja sähköt ja ensi kesänä sen on tarkoitus olla kokonaan käytössä. Mökki on siirretty alueelle Petäjäskoskelta ja se on saanut nimensä mökissä asuneen Gunigunda Kalaputaan, lempinimeltään Kuntun mukaan.
Keskeisellä paikalla Syyssouwia sijaitsi rompetori. Myytävänä oli monenlaista lasia, antiikkia ja markkinatavaraa. Saipa osasta kojuja käteviä kassejakin, joissa oli kaksi kahvaa ja pohja valmiina. Lisäksi kauppaan tuntui kuuluvan kohtalainen palvelu. Tunnelmaa toi iloisen puheensorinan lisäksi haitarin soitto.

 

Tynnyrissä poltetuista puista syntyvä terva ohjataan metalliputkea pitkin maassa olevaan astiaan. Tervaa on käytetty mm. puurakenteiden ja köysien suojaamiseen.

 

Törmänhovin lähistöltä leijaili voimakas tervan tuoksu. Tynnyritervaa olivat polttamassa Einari Marjakangas, Paavo Manninen ja Reijo Grekula. Ensi kesäksi on valmistumassa perinteinen tervahauta. Wanhan ajan työmenetelmät olivat elävästi esillä tapahtumassa. Viljaa puitiin traktorikäyttöisellä puimakoneella ja sepän pajassa oli yleisölläkin mahdollisuus käyttää palkeita, joilla pesässä olevat hiilet saatiin kipinöimään.
Viime vuonna Weteraanikonepäivien oheistapahtumana oli Romperock.
”Korona-aikana halusimme kokeilla pienempää tapahtumaa jaettuna useammalle viikonlopulle. Ensi vuonna laitetaan taas isompi Romperock pystyyn”, järjestäjänä toiminut Miika Oksanen kertoo.

 

Pajassa oli mahdollista tutustua Wanhan ajan metallisepän työhön.

Pamitekin ja Boldiful Music ry:n organisoima Syysmeiningit järjestettiin lauantaina neljättä kertaa ja lämmitetyssä teltassa esiintyivät kajaanilainen bilebändi Jussi & Sankarit sekä oulaistelais-merijärvinen kokoonpano CDR.

Takaisin Jutut -sivulle