Yksityistilaisuuksiin vain 6 osallistujaa – peruskoulut pysyvät lähiopetuksessa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Teija Puhto kertoi koronavirustilanteesta maakunnassa keskiviikon tiedotustilaisuudessa. 

 

Pohjois-Pohjanmaan Aluehallintovirasto (Avi) esittää, että maakunnassa otetaan käyttöön tiukemmat osallistujarajoitukset yksityistilaisuuksissa. Tällaisiin tilaisuuksiin voi osallistua 8.3. alkaen vain 6 henkilöä kerrallaan.

Perusopetus säilyy edelleen lähiopetuksessa. Etäopiskelu sen sijaan jatkuu yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa. Pohjois-Pohjanmaan Avi kertoi uusista rajoituksista keskiviikon tiedotustilaisuudessaan.

Alle 18-vuotiaiden ryhmäliikuntaharrastus voi jatkua, mutta toiminnassa tulee edelleen ottaa huomioon osallistujien, saattajien ja valmentajien terveysturvallisuus. Lähikontakteja näissä harrastuksista tulee välttää. Yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta pysyy edelleen keskeytettynä. Korkean tautiriskin kuntien julkiset tilat tullaan sulkemaan 8.3. Maakunnassa tullaan kuitenkin turvaamaan oikeus välttämättömiin palveluihin esimerkiksi uimahalleissa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Teija Puhto kertoi tiedotustilaisuudessa, että sairaanhoitopiirin koronatilanne on huonontunut hieman, mutta se johtuu pääasiassa Oulun kaupunginsairaalassa tapahtuneesta tartuntaryppäästä.

”Tartuntojen lähteet ovat hyvin jäljitettävissä ja jäljityskapasiteettia riittää. Ennakoitavissa kuitenkin on, että tilanne huononee meilläkin muutaman viikon viiveellä Etelä-Suomeen verrattuna”, totesi Teija Puhto.

Teija Puhdon mukaan selvää on nyt se, että yläkoulujen ja toisen asteen etäopetus ei olisi estänyt yhtään viime kuukausina tapahtuneista tartunnoista.

”Nämä toimenpiteet eivät ole hyödyllisiä epidemian hoidossa. Lisäksi kuntapäättäjiltä ja koulujen rehtoreilta on tullut viestiä, että osa lapsista voi huonosti, osa on tippunut opetuksesta ja osalla valmistuminen on vaarassa. Näin ollen etäopetukseen siirtyminen voisi olla haitallista”.

Teija Puhdon mukaan nyt onkin kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten aikuiset toimivat eri tilanteissa niin työpaikoilla kuin julkisissa tiloissa liikkuessaan.

”Meidän pitäisi pystyä ohjeistamaan ja neuvomaan aikuisia työssäkäyviä ihmisiä, joiden piirissä tartunnat eniten leviävät. Vasta tämän jälkeen kohderyhmäksi otetaan lapset”.

Infektiolääkäri Puhdon mukaan koko maata koskeva ravintolasulkulaki vaikuttanee merkittävästi koronatilanteeseen, koska ravintoloissa turvaetäisyyksien noudattaminen ei tahdo toteutua.

”Minun sanomani on nyt se, että yritetään jaksaa vielä pari kuukautta näitä rajoituksia. Rokotukset etenevät ja kesään mennessä tautitilanne laantuu joka tapauksessa, sillä niin hengitystieinfektioilla on aina tapana tehdä. Ja näin tapahtui viime kesänäkin”.

Takaisin Jutut -sivulle