Yläasteen penkkipunnerruksesta kaikki lähti – vihantilainen voimamies Markus Kotila saalisti jälleen yhden mestaruuden itselleen

Markus Kotila nostaa itsensä painoista akselia (halkaisija 50 millimetriä) suorille käsille. Kuva: Suomen Voimalajiliitto/Iida Mulari

Vihantilainen Markus Kotila otti uransa toisen Suomen mestaruuden Kuopion Voimalajiliiton vahvinmies-lajeissa syyskuun alussa. Sarjana oli alle 70-kiloiset, jossa Kotila oli omaa luokkaansa voittaen yhtä lukuun ottamatta kaikki lajit. Paraatilajiksi muodostui kisan ensimmäinen koitos, rekanveto, jossa Markus Kotila päihitti myös ylemmän luokan kilpailijat vetämällä rekkaa 20 metriä 20 sekunnissa.

”Kun ensimmäinen laji menee hyvin, tuo se intoa loppuihinkin lajeihin”, pohtii Markus Kotila.

Rekanvedossa rekkaa piti liikuttaa istualtaan köydellä vetäen. Markus Kotilan mukaan jonain päivänä vetäminen onnistuu hyvin ja toisena päivänä taas ei. Nyt sitten sattui olemaan sen hyvän päivän vuoro. Jotta tässä lajissa aikoo menestyä, tulee näpeissä olla hyvä pito, eikä nopeudestakaan mitään haittaa ole.

Koska omaa rekka-autoa ei Markus Kotilalta kotona luonnollisestikaan löydy, on hän keksinyt lajia varten korvaavan treenimuodon.

”Tasapohjaiseen kelkkaan laittaa tarpeeksi painoa ja köyden kiinni, niin sillä voi hieman simuloida tätä lajia”.

Markus Kotilan uroteot eivät rajoitu ainoastaan kotimaan kamaralle. Häneltä löytyy nimittäin -70-kiloisten sarjan maailmanennätys tukkipunnerruksessa. Tässä lajissa liike tehdään kuten painonnostossa. Erona on vain se, että maasta ei nosteta ylös rautatankoa vaan pyöreä tukki. Kotilan hallussa oleva lajin virallinen MM-tulos on 95 kiloa, mutta vihantilainen kertoo, että treeneissä hän on nostanut vielä tätä enemmän.

Markus Kotilan innostus voimailulajeihin juontaa juurensa yläasteaikaan. Silloin hän päätti kokeilla penkkipunnerrusta ja loppu onkin historiaa.

”Kait siinä saa hieman ”hullu” olla, kun tällaista lajia harrastaa. Kipinä syttyi silloin yläasteella ja sen jälkeen sitä on vaan halunnut kokeilla lisää”.

Suomen kilpailujen lisäksi Markus Kotila haluaa päästä kokeilemaan tasoaan myös ulkomaille. Tänä viikonloppuna olisikin ollut Walesissa vahvinmieslajien EM-kisat, mutta tämä koitos tuli Kotilalle eteen turhan aikaisin.

”Varoitusaikaa oli alle kuukausi, enkä töiden takia voinut sinne osallistua”.

Pelkällä porkkanalla ja kasviksilla ei voimamieheksi päästä, mutta mitä tarkalleen ottaen Markus Kotilan lautaselta yleensä löytyy, kun hän yltää tällaisiin suorituksiin vuosi toisensa jälkeen?

”Kaurapuuroa, jauhelihaa ja kanaa. Niillä pääsee jo aika pitkälle”, nauraa Markus Kotila.

Takaisin Jutut -sivulle