Yli puolet on vasta puitu

Yli puolet viljasta on vasta puitu. Puimassa Kyösti Vääräkoski.

 

Säiden suhteen ongelmallinen syksy on hidastanut sadonkorjuuta. Ylivieskan ja Oulaisten maaseutuasiamies Pekka Nikula tietää, että puintiaika päivässä on syksyn edetessä vain lyhentynyt lyhentymistään.

Noin näppituntumalla yli puolet Oulaisten ja Ylivieskan viljasadosta on Nikulan mukaan onneksi jo puitu, mutta paljon on vielä puimatta.
”Valtateidenkin varsilla näkee vielä puimattomia viljapeltoja ja siitä tietää, että pikkuteiden varrella niitä on vielä paljon enemmän. Mitä pitemmälle syksy etenee, sitä pitempään viipyy aamukaste pelloilla ja sitä nopeammin iltakaste laskeutuu eli hyvää puintiaikaa päiväsydännä on ajallisesti tosi lyhyt aika, Nikula huomauttaa.
Maatilojen määrä laskee tasaista tahtia yhdestä kolmeen prosenttiin vuodessa.
”Nykyisellään Oulaisissa ja Ylivieskassa on keskimäärin noin 130 maatilaa molemmissa. Suurin osa on kasviviljelytiloja, joista isompaa osaa viljellään sivutoimisesti”.

Nikula korostaa, että tämä on näppituntumaa, eikä perustu tarkkoihin lukuihin, koska päätoimisen ja sivutoimisen viljelijän välille on vaikea vetää mitään rajaa. Karjatiloja kaikista Oulaisten ja Ylivieskan maatiloista on noin 130 molemmissa ja niistä maitotiloja on pari-kolmekymmentä molemmissa. Maitotilojen määrä on EU:n aikana pudonnut näissä kahdessa kaupungissa keskimäärin sadalla kummassakin.
Vaikka tilojen EU-tuki on nyt taattu suurin piirtein saman suuruisena seitsemäksi vuodeksi, niin maaseutuasiamies Pekka Nikulan mukaan ei voi sanoa, että maatiloilla menisi hyvin.
”Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet ja tuottajahinnat ovat laskeneet”.
Pekka Nikula ottaa esimerkin kuuden-seitsemän vuoden takaa, jolloin ELY-keskus myönsi tilalle valtion tukea sukupolven vaihdoksessa, jos tilalla oli 40 hehtaaria peltoa, nyt tarvitaan liki 80 hehtaaria, jotta rahoitus voidaan myöntää.

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle