Ylijäämäisellä liikkeelle

Oulaisten kaupunginhallitus esittää valtuustolle ensi vuodeksi ylijäämäistä budjettia. Perusteena on erityisesti valtionosuuksien kasvu 10 prosentilla. Vuosien leikkausten jälkeen valtionosuudet kasvavat 276 euroa per asukas.

 

Oulaisten kaupunginhallitus esittää valtuustolle ensi vuodeksi ylijäämäistä budjettia. Kaupunginjohtaja Hannu Kaartisen mukaan ylijäämäisyyden perusteena on erityisesti valtionosuuksien kasvu 10 prosentilla. Vuosien leikkausten jälkeen valtionosuudet kasvavat 276 euroa per asukas.
”Valtionosuuksissa saadaan tasokorotus, joka perustuu muun muassa kiky-sopimuksen päättymiseen sekä indeksitarkistusten jäädytyksen päättymiseen vuoden 2019 loppuun. On hyvä huomata, että valtionosuuksien leikkaus on perustunut määräaikaisiin lakeihin ja nyt palataan normitilanteeseen”, kertoo Hannu Kaartinen.
Hannu Kaartinen lupaa, että vuoden 2020 talousarviossa ei tulla leikkaamaan palveluista, joten tavallisen ihmisen arki ei muutu millään tavalla. Myös veroperusteet pysyvät ennallaan sekä tuloveron että kiinteistöverojen osalta.
Tämän vuoden osalta näyttää vahvasti siltä, että tilikauden tulos jää poistojen jälkeen miinukselle. Vuosikatetasolla on sen sijaan edellytyksiä päästä plussalle. Tähän vaikuttavat olennaisesti verotulojen normalisoituminen ainakin osittain, aikaistetut valtionosuudet, kaupungin sijoitusvarojen hyvä kehitys sekä niin sanottujen kalliiden hoitojen tasausrahaston palautukset.
”Tulorekisterin ja verokorttiuudistuksen epäonnistunut käyttöönotto näkyy Oulaisissa kunnallisveron tuotossa tässä vaiheessa isona miinuksena. Erityisesti kuukausitilitykset olivat alhaisia elo- ja syyskuussa, joiden aikana tilitykset olivat yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa alle edellisen vuoden tason. Tässä vaikuttaa se, että verotuksessa on siirrytty joustavaan verotukseen, eli veronpalautukset ja jälkiverot maksetaan jo kesästä lähtien, eikä kunnille maksettavissa veroissa tehdä enää marraskuussa oikaisua”, Kaartinen valottaa.

Kaupunginjohtaja on varma, että loppuvuodesta pahin jälkeenjääneisyys oikenee. Lokakuun lopussa ollaan noin 7,5 prosenttia alle edellisen vuoden vastaavan tilanteen, vaikka veroprosenttia nostettiin. Tähän liittyen on vuoden 2020 valtionosuuksien maksatusta aikaistettu vuodelle 2019 kaikkiaan 237 miljoonaa euroa. Tästä Oulaisten osuus on noin 322 000 euroa.
Erikoissairaanhoidon kysynnän kasvu näkyy selvästi myös Oulaisten taloudessa. Puhutaan lähes miljoonan euron ylityksistä. Tähän asiaan pyritään vaikuttaa nyt alkamassa olevalla integraatioselvityksellä ja sen toimilla. Ylityksiä on myös sosiaalipalveluissa, joiden taustalla on myös palvelutarpeen- ja kysynnän kasvu.
Oman huolenaiheensa Oulaisten ylle heittää kaupungin negatiivinen väestönkehitys. Lokakuun lopussa asukasluku oli 7352, joka on 78 asukasta vähemmän kuin vuoden alussa.
”Yksi selittävä tekijä on alhainen syntyvyys. Oulaistelaisia lapsia syntyy tänä vuonna alle 50”, sanoo Hannu Kaartinen.

Lisäksi työpaikkakehitys vaatisi kaupunginjohtajan mukaan varmoja työpaikkoja. Pienikin epävarmuus saa työntekijät kulkemaan pitkänkin matkan päästä. Tällä hetkellä tilanne on se, että Oulaisten työpaikkaomavaraisuus on 1,04, eli työpaikkoja on enemmän kuin työllisiä.
Vaikka taloudenpito on Oulaisissa ensi vuonnakin tiukkaa, pitää tärkeitä investointeja käynnistää ja viedä eteenpäin. Suurimpia kohteita ovat Oulaisten Kuitu Oy:n avustaminen reilulla puolella miljoonalla eurolla, Rantakartanon peruskorjauksen jatko 300 000 eurolla, Valajantie Aholan teollisuusalueella 290 000 eurolla, urheilukentän uusiminen reilulla 650 000 eurolla sekä jäähallin jäähdytysjärjestelmän uusiminen 295 000 eurolla. Kaikkiaan investointeja on talousarvioesityksessä lähes 3,8 miljoonaa euroa.
Lopullisen nuijan napautuksen ensi vuoden talousarviolle antaa kaupunginvaltuusto 11.12. kokouksessaan.

Takaisin Jutut -sivulle